Gemeente Eindhoven

Persbericht: 7 oktober 2004, no. 243

Jongeren discussiëren met fractievoorzitters over kenniseconomie in Europa

Op woensdagmiddag 13 oktober 2004 wordt van 15.30-17.00 uur in de raadzaal van het Stadhuis een jongerendebat gehouden over het thema kenniseconomie in Europa. Scholieren uit de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs uit Eindhoven, Bialystok (Polen) en Minsk (Wit-Rusland) gaan in debat met voorzitters van de fracties in de Eindhovense gemeenteraad.

Tekort aan kenniswerkers
Volgens de zogeheten Lissabon-strategie van de Europese Commissie moet Europa in 2010 de meest dynamische en competatieve economie van de wereld zijn. Kernwoorden zijn kennis en innovatie. Om deze ambities in de regio Eindhoven te kunnen waarmaken zijn veel jongafgestudeerden met een bèta- of technologieopleiding nodig. Op dit moment is er echter een groot tekort aan Nederlandse kenniswerkers.

Studie- en beroepskeus
Een belangrijke vraag in het jongerendebat is dan ook in hoeverre jongeren zich in hun studie- en beroepskeuze laten leiden door de markt? De discussie over het thema kenniseconomie in Europa zal zich verder toespitsen aan de hand van vragen die de fractievoorzitters aan de orde stellen. Hebben jongeren uit Bialystok en Minsk belangstelling om als kenniswerker in Eindhoven te komen werken? Biedt onze stad volgens hen voldoende faciliteiten? Welke consequenties heeft het vertrek van kenniswerkers uit Bialystok en Minsk voor de economische ontwikkeling van hun eigen stad?

Uitwisseling
Het jongerendebat is onderdeel van een uitwisselingsprogramma tussen leerlingen van Pleincollege Sint Joris en Lyceum 1 uit Bialystok, Christiaan Huygens College (Locatie Broodberglaan) en Gymnasium 10 uit Minsk, Pleincollege Bisschop Bekkers en Gymnasium 16 uit Minsk.

Informatie: Cees Volwater, Bureau Internationale Coördinatie (BIC), gemeente Eindhoven. Telefoon: 040-2382354; c.volwater@eindhoven.nl

© 2004 Gemeente Eindhoven