Hogeschool van Amsterdam

Openbare Les HvA-lector drs. Cilian Terwindt Meervoudig en intensief ruimtegebruik in de stad

(12 oktober 2004)

Niet zozeer de schaarste van ruimte en het behoud van het groen rechtvaardigen een meervoudig en intensief ruimtegebruik in Nederland, maar juist de kwaliteiten van de stad. De publieke en private voorzieningen en historie maken een zogenoemde verdichting van de stad de moeite waard. Daarover gaat de Openbare Les Meervoudig en intensief ruimtegebruik in de stad van drs. Cilian Terwindt die zij woensdag 13 oktober a.s. uitspreekt.

Het uitvoeren van complexe projecten ín de stad is veelal duurder dan het gebruiken van eenvoudiger oplossingen daarbuiten, maar de winst kan volgens drs. Cilian Terwindt, lector Meervoudig en Intensief Ruimtegebruik bij de Amsterdamse Hogeschool voor Techniek van de Hogeschool van Amsterdam, worden behaald op andere terreinen. Winst die niet gemakkelijk is toe te rekenen aan individuele projecten, maar wel aan het geheel; een betere openbare ruimte en een goed functionerende stad. In de stad kan de bestaande infrastructuur voor openbaar vervoer, auto- en fietsverkeer, nutsvoorzieningen worden benut, maar zijn ook veel van de factoren die de kwaliteit van een locatie bepalen, al ruim aanwezig.

Meervoudigheid van gebruik betekent een combinatie en menging van functies en gebruik. Meervoudig en intensief ruimtegebruik is een keuze voor investeren in de stad. Deze keuze maakt het werk van ontwerpers, ontwikkelaars en bestuurders weliswaar veel complexer, maar de voordelen van het voortbouwen op de historie en dynamiek van de stad, wegen daar ruimschoots tegenop. Met verdichting, menging en complexiteit ontstaan de soorten milieus die hard nodig zijn binnen het verstedelijkte landschap van Nederland. Zij hebben ook de blijvende concurrentiekracht.

Op woensdag 13 oktober 2004 om 16.00 uur zal drs. Cilian Terwindt haar Openbare Les uitspreken in het Auditorium van Gebouw Leeuwenburg van de HvA, Weesperzijde 190 (naast het Amstelstation) te Amsterdam.

U kunt zich via e-mail aanmelden voor deze Openbare Les bij dhr. Wouter Bouw (w.bouw@cb.hva.nl).