Provincie Overijssel

Onderzoek naar kortingspas regiotaxi Vechtdal goed uitgevoerd

Het vervoer van chronisch zieken en gehandicapten is onderwerp van discussie tussen de provincie Overijssel en de gemeente Dalfsen. De gemeente protesteert bij Provinciale Staten tegen de uitkomst van de quick scan naar kortingspassen en de tariefsmaatregelen die Gedeputeerde Staten in het Vechtdal regiotaxivervoer hebben uitgevoerd. Het provinciebestuur kan zich in het geheel niet vinden in de kritiek van de gemeente. "Dit is een uiterst merkwaardige houding van Dalfsen", aldus gedeputeerde Klaasen, portefeuillehouder bereikbaarheid in Overijssel. "De quick scan is in overleg met de gemeente en de belangenorganisatie voor het openbaar vervoer (Rocov) opgezet. Daarnaast heeft de gemeente zelf ingestemd met de tariefsmaatregelen vanaf januari 2004."

De quick scan (globaal onderzoek) laat zien dat de regiotaxi Vechtdal matig gebruikt wordt en dat er voldoende lijngebonden openbaar vervoer ter beschikking is. Gedeputeerde Klaasen: "In de gemeente Dalfsen zijn er praktisch geen gevolgen te merken van het schrappen van openbaar vervoerlijnen door de bezuinigingen." Het incidentele gebruik van de regiotaxi was reden voor de provincie Overijssel om, in overleg met de gemeente Dalfsen en de Rocov de vervoersvoorwaarden van de regiotaxi Vechtdal aan te passen. De kortingstarieven gelden nu vanaf 18.00 uur op werkdagen en in het weekend de hele dag. De genomen tariefsmaatregelen zijn volgens Gedeputeerde Staten passend. "Deze maatregelen stimuleren de reizigers juist om meer van het lijngebonden openbaar vervoer gebruik te maken", aldus de gedeputeerde voor bereikbaarheid.

In een brief aan de provincie stelt de gemeente Dalfsen dat er voor een groep chronisch zieken en gehandicapten betaalbaar vervoer moet blijven. Gedeputeerde Staten zijn het hier van harte mee eens, maar stellen tegelijk vast dat het de gemeente Dalfsen zelf is die voor dit type vervoer een inkomensgrens heeft ingesteld. "Dalfsen vaart op dit punt een afwijkende koers van andere gemeenten", stelt gedeputeerde Klaasen. "Hierdoor komen chronisch zieken en gehandicapten gedeeltelijk niet meer in aanmerking voor het goedkope Wvg-tarief. Het resultaat is dat ook voor deze groep de tariefsmaatregelen van 1 januari gelden. De oplossing ligt dus geheel in de handen van de gemeente zelf."

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel