Gemeente Zwolle

Gemeente blij met subsidie winteropvang daklozen

De gemeente Zwolle is blij met de -aankondiging van de- toekenning van een eenmalige provinciale subsidie van ¤81.000,-- voor de nachtopvang van dak- en thuislozen. Met deze subsidie kan de helft van de reeds jaren uit eigen middelen gefinancierde extra nachtopvangplekken in de komende winter, worden betaald.

Er zijn in Zwolle twee locaties voor laagdrempelige nachtopvang van dak- en thuislozen: in het Nel Banninkhuis en aan de Pannekoekendijk. Meestal is het aantal nachtopvangplaatsen voldoende. Maar de ervaring leert dat in de koudere wintermaanden een extra beroep op nachtopvang wordt gedaan. Het Leger des Heils realiseert dan op verzoek van de gemeente extra opvangplekken, die ingezet worden zodra de reguliere opvangplekken bezet zijn. De gemeente is namelijk van mening dat, zeker in een koude winter, iedereen die dat wil een warme slaapplaats moet kunnen krijgen.

Deze werkwijze geldt al enkele jaren. Hiermee kon tot op heden worden voorkomen dat dak- en thuislozen de nacht op straat moesten doorbrengen. De kosten van extra nachtopvang moesten echter wel elk jaar worden betaald uit de toch al schaarse middelen voor maatschappelijke opvang. Dat is de komende winter dankzij de subsidie van de provincie in mindere mate nodig.


---