GroenLinks

Rijken moeten wijken

13 oktober 2004

Mensen met een laag inkomen moeten toegang krijgen tot sjiekere buurten. Op die manier komt er een betere spreiding van arme én rijke inwoners, om te beginnen in Rott erdam.DaarnaaststellenInekevanGentenNaïmaAzough voor om etterbakken buiten de bebouwde kom te huisvesten: bewoners die overlast veroorzaken, moeten uit hun huis worden gezet.

GroenLinks doet deze voorstellen naar aanleiding van de nota 'Rotterdam zet door' van de gemeente Rotterdam. Die wordt woensdag besproken met de ministers De Graaf en Verdonk. In tegenstelling tot het kabinet, heeft GroenLinks grote bezwaren tegen de Rotterdamse plannen.

Rotterdamse aanpak werkt niet
Rotterdam wil mensen met een inkomen tot 120% van het minimumloon niet meer toelaten in arme wijken. Tegelijkertijd worden goedkope woningen massaal gesloopt en worden er vooral dure woningen voor teruggebouwd. Feitelijk gaat hiermee de deur op slot voor onder andere AOW'ers, jongeren met een minimumjeugdloon en alleenstaanden met een deeltijdbaan. Uit onderzoek in opdracht van GroenLinks blijkt dat randgemeenten geen alternatief bieden voor de lage inkomens: zij bouwen duur en zitten op slot voor mensen met een laag inkomen.

De lagere inkomens in de regio Rotterdam-Rijnmond vallen dus tussen wal en schip, terwijl het overgrote deel op geen enkele manier problemen veroorzaakt. Daarom zal GroenLinks het kabinet vragen de steun aan de Rotterdamse plannen in te trekken. In plaats van mensen met een laag inkomen uit te sluiten, moeten gemeenten en corporaties juist op grote schaal gaan investeren in betaalbare huur- en koopwoningen.

Arme huurders in dure wijken
GroenLinks is voorstander van gemengde wijken en grote keuzevrijheid voor alle groepen mensen: jongeren, ouderen, studenten, gehandicapten, en mensen met lage, midden- en hoge inkomens. Omdat veel wijken niet toegankelijk zijn voor mensen met een minimuminkomen, moeten woningcorporaties in dure wijken huizen opkopen en deze verhuren aan mensen met een laag inkomen. Bijvoorbeeld Oud-Kralingen en Berkel en Rodenrijs kunnen op die manier ook een deel van de armere Rotterdammers huisvesten. Andersom moeten mensen met een hoger inkomen terecht kunnen in goedkopere wijken. Deze voorstellen gelden uiteraard ook voor andere stedelijke regio's. In nieuwbouwwijken moet tenminste 30% van de huizen beschikbaar zijn voor de lagere inkomens.

Goede buren, slechte buren
GroenLinks bepleit een harde aanpak van buurtbewoners die overlast veroorzaken en het woongenot van hun buren aantoonbaar verzieken. Zij moeten intensief begeleid worden door woon-coaches. Werkt men niet mee, dan kunnen gemeenten en corporaties in het uiterste geval overgaan tot huisuitzettingen en overplaatsing naar noodwoningen ver buiten de bebouwde kom. Goede buren, die bijvoorbeeld het portiek schoonhouden en zich na tienen een beetje rustig houden, mogen van GroenLinks juist beloond worden met een korting op de huurprijs.

De notitie 'Welkom in de wijk' inclusief het woningmarktonderzoek van Dimensus in opdracht van GroenLinks is te vinden op:

http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/Notitie.2004-10-13.1936/publ ication/download_file

Ineke van Gent en Naïma Azough

«