Gemeente Reimerswaal


Natuurcompensatie Den Inkel
Nederland en Vlaanderen hebben in 1995 een verdrag gesloten om verdieping van de vaarweg in de Westerschelde mogelijk te maken. Afgesproken is dat natuurwaarden, die verloren gaan door deze verdieping, gecompenseerd worden.

Naast enkele buitendijkse maatregelen (gericht op behoud en herstel van schorren, slikken en ondiep water) is gekozen om natuurcompensatie grotendeels binnendijks rond de Westerschelde plaats te laten vinden. Door toepassing van technische ingrepen zoals duikers, stuwen en sluizen wordt bij de inrichting van deze gebieden gezorgd voor zoveel mogelijk uitwisseling met de Westerschelde.

De binnendijkse projecten worden onderverdeeld in:


· nieuwe inlagen direct achter de zeedijk: zoutwatermoerassen met zoutvegetaties en enorme vogelrijkdom met steltlopers, kustvogels en ganzen;


· kreekherstel in de polder, van groot belang voor veel vogelsoorten: hoogwatervluchtplaats voor steltlopers, voedselgebied voor overwinterende ganzen en zwanen en broed-, rust- en voedselgebieden voor kustvogels en doortrekkers.

Den Inkel

Het natuurcompensatieproject Den Inkel is gesitueerd binnen de gemeente Reimerswaal. Het plangebied van circa 7 hectare wordt aan de zuidzijde door de Polderweg gescheiden van de zeewering. De voormalige veerhaven ligt westelijk van het gebied.
In het verleden werd het terrein door Defensie gebruikt voor de opslag van brandstoffen. Nadat de opslagtanks zijn geruimd heeft eind jaren negentig milieukundig onderzoek

plaatsgevonden. Vervolgens is de bodem gesaneerd, waarna een lappendeken van stukken bos en open plekken ontstond. In de loop der jaren zijn de open plekken begroeid met elzenopslag. Vanaf de weg oogt het gebied daardoor als een bos, maar meer naar de watergang toe is de begroeiing beduidend minder ontwikkeld.

Als voorbereiding op de inrichting van het gebied is in 2002 archeologisch onderzoek gedaan. Voorafgaand aan het onderzoek was er een middelmatige tot hoge verwachting voor vindplaatsen uit de Romeinse tijd en Late Middeleeuwen. Bij het veldonderzoek zijn echter geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van archeologische resten aangetroffen. Met name door een dijkdoorbraak in 53 is de bodem van het plangebied verstoord.

De werkgroep Natuurontwikkeling heeft een inrichtingsplan voor NCW Den Inkel gemaakt. De werkgroep heeft kennis op het gebied van ecologie, hydrologie, landschapsvormgeving en beheer. Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben het inrichtingsplan in 2001 vastgesteld. U heeft kennis kunnen nemen van het inrichtingsplan bij de ter inzage legging voor de vergunningaanvraag bij de gemeente Reimerswaal.

Inmiddels zijn alle benodigde vergunningen verworven en kan eindelijk worden gestart met de inrichting van het gebied. Het streven is om hier vóór eind dit jaar mee klaar te zijn, maar de weersomstandigheden kunnen voor vertraging zorgen. Wat gaat er de komende weken gebeuren:

Het hekwerk, dat nu het hele gebied hermetisch afsluit voor publiek, wordt weggehaald. Staatsbosbeheer, eigenaar van de grond, gaat het grasland maaien. Een nieuwe afrastering is daarom niet nodig, wat bij begrazing wel het geval zou zijn.
De elzenopslag wordt gerooid en de grond wordt ter plaatse in reliëf afgegraven, zodat verschillende soorten graslanden zich kunnen ontwikkelen. Van hoog naar laag zijn dat: bloemrijk grasland, nat schraal,grasland en zilt grasland en ruigte. Van de ontgraven grond wordt in het bos een heuvel gemaakt, een uitkijkplek waar een bank op komt. Het gehele terrein wordt via de Polderweg en de Blauwhoefseweg voor bezoekers toegankelijk.

Het waterschap zal op een later moment de oever van de watergang aan de noord-westzijde omvormen tot een natuurvriendelijke oever. Zon oever loopt geleidelijk over in het land, er zijn geen steile kanten. Dit ziet er natuurlijk uit en doordat de watergang meer inhoud krijgt kan bij hevige neerslag meer water opgevangen worden.

Info Natuurcompensatie Westerschelde Info NCW Den Inkel

M. van der Aa
M
. Adriaensen

Postbus 6
Postbus 6

4460 AA
Goes 4460 AA Goes

Tel. 0113-23731
Tel. 0113-237364

Fax.
0113-237350 Fax. 0113-237350

(Geplaatst op: 13-10-2004)