SGP


Voortgang homo-emancipatiebeleid

Datum publicatie: 12-10-2004
Auteur: B.J. van der Vlies

De voortgangsnotitie die we vandaag behandelen zet in met de opmerking âEmancipatie in algemene zin succesvolâ. De hoofdboodschap van het kabinet is een succesverhaal van gelijkberechtiging met als âbekroningâ â wat mij betreft het dieptepunt â het officieel erkende zogenaamde homohuwelijk, met alle juridische gevolgen. De SGP vindt juist dat de homo-emancipatie is doorgeslagen.

In plaats van een voorzichtige behandeling van moeilijke problemen, banjert in ieder geval een deel van de homobeweging als een olifant door de porceleinkast. Er wordt bijna een hetze ingezet tegen iedereen die vanuit een diepgaande overtuiging zich uitspreekt tegen de homoseksuele praxis. Tegen hen die de homoseksuele mens als persoon gelijkwaardig zien aan ieder ander, maar tegelijkertijd de homoseksuele praxis en het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht afwijzen.

Het is een onaanvaardbare vorm van intolerantie als mensen die homoseksualiteit niet als normale, alternatieve vorm van seksualiteit zien, al gelijk als homohater aan de schandpaal worden genageld. Denk alleen maar aan de hetze tegen kandidaat-eurocommissaris Buttiglione. Alsof de modern-vrijzinnige opvattingen hierover het alleenrecht zouden moeten hebben.

Een nog recenter voorbeeld is de discussie over het blad ExpresZo. Er zijn veel scholen die dat blad toegestuurd hebben gekregen. Als zij dat blad vervolgens niet uit willen delen krijgen zij meteen het etiket homo-vijandig opgeplakt. Sinds wanneer moeten scholen maar kritiekloos uitdelen wat hen wordt toegestuurd? De SGP wijst een dergelijk standpunt ten stelligste af. Als scholen dat blad direct weggooien, dan doen zij dat expres zo! En voorzitter: dat is volkomen terecht. Als een dergelijk tijdschrift in strijd is met de waarden en normen die een school mee wil geven aan de leerlingen, is het de omgekeerde wereld en dwaasheid als zij gedwongen worden om zoân vunzig blad uit te delen. Ook voor heteroâs zouden wij dat niet accepteren. Het is de vrijheid van scholen om zelf op een verantwoorde manier om te gaan met een onderwerp als homoseksualiteit.

De SGP verbaast zich ook zeer over de door de minister van OCW toegekende subsidie voor een blad met een dergelijke inhoud als dit nummer. Waarom is er subsidie gegeven? Is er van tevoren inzicht geweest in de inhoud ervan? Een onderzoek naar de scholen die dit nummer niet hebben uitgedeeld slaat dan ook nergens op. Het plaatst mensen in een verdachtenbank die daar absoluut niet thuishoren.

De uitgave van een dergelijk blad en de subsidiëring ervan zijn juist stuitend voor die personen merken homosexueel te zijn, maar hier juist op een verantwoorde manier mee willen omgaan. Zij hebben juist begeleiding nodig in plaats van een homopromotietour!

In het algemeen vindt de SGP dat het homo-emancipatiebeleid geen vast onderdeel behoort te zijn van het beleid van de verschillende departementen. De inzet van de regering behoort te zijn: haat tegen homoâs tegengaan â denk bijvoorbeeld aan het debat over het van een flat afgooien van homoâs - en een terugkeer naar het huwelijk als verbintenis tussen één man en één vrouw, zoals God die heeft bedoeld. Dat is waar de SGP-fractie zich blijvend voor inzet!