Politiebond ACP

Forse kritiek op levensloopregeling

De bezwaren die de vakbonden hebben tegen de manier waarop de sociale zekerheid op de schop wordt genomen krijgt van steeds meer kanten steun. Bij een hoorzitting in de Tweede Kamer op maandag 10 oktober bleek dat het kabinetsplan om werknemers individueel te laten sparen voor verlof ook stuit op forse kritiek van banken, pensioenfondsen, juristen, werkgevers en wetenschappers. Zij hekelden vooral de zogeheten levensloopregeling, die zij moeilijk uitvoerbaar vinden. Bovendien verwachten zij dat deze regeling nauwelijks zal worden gebruikt voor het beoogde doel: arbeid en zorg beter combineren. Naar verwachting hebben vooral mensen met hogere inkomens de mogelijkheid te sparen. Zij zullen hun spaartegoeden echter opnemen om eerder met pensioen te gaan, niet voor verlof op belangrijke momenten in de levensloop (zorg voor een zieke, studie, een sabbatical).

Het kabinet bereid zich momenteel voor op de behandeling van de wetsvoorstellen in de Tweede Kamer op 1 november. Het plan is om de levensloopregeling per 1 januari 2006 in te voeren. De levensloopregeling vervangt dan de collectieve prepensioenregelingen. Aanvankelijk was de regeling vooral bedoeld om de combinatie van werk en zorg te vergemakkelijken. Inmiddels is ook de groei van de arbeidsdeelname belangrijk; mensen die zorgverlof opnemen, kunnen niet eerder stoppen met werken.

De praktische haalbaarheid van de levensloopregeling stond tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer eveneens ter discussie. Volgens banken, verzekeraars en pensioenfondsen is minimaal drie jaar voorbereiding nodig. Invoering in 2006 achten zij onmogelijk. Bovendien zijn de uitvoeringskosten volgens het pensioenfonds PGGM, "tien tot honderd keer'' hoger dan geraamd.

Daarnaast is de uitvoering van het kabinetsvoorstel voor pensioenfondsen - "30 procent, maar dat kan oplopen tot 50 procent'' - duurder omdat het gespaarde geld niet voor een bepaalde tijd kan worden vastgelegd, zoals bij pensioenen.

Wil je reageren? Klik hier en stuur ons jouw mening per e-mail.