Provincie Overijssel

Overijssel presenteert begroting 2005

Gedeputeerde Staten van Overijssel presenteren deze week de begroting voor het komende jaar. Met een totaal bedrag van ruim EUR 300 miljoen wijkt het bedrag van de begroting voor 2005 niet veel af van de begroting voor dit jaar. De begroting 2005 kent een positief saldo van EUR 1,6 miljoen, wat financieel gedeputeerde Job Klaasen tot tevredenheid stemt. Waarbij hij opmerkt dat de echte keuzes voor nieuw beleid komend voorjaar aan de orde komen. Het college stelt voor het saldo te storten in een reserve voor een eerdere garantstelling voor een dak op de spoortunnel bij de combivariant Nijverdal. Een klein deel van de besparingen als gevolg van de Takendiscussie van EUR 10 miljoen, zoals die in het voorjaar zijn vastgesteld, zullen al in 2005 worden bereikt.

Nieuw in de opzet van deze begroting is dat die per programma concrete afrekenbare doelen bevat. Zo staat er bijvoorbeeld als doelstelling dat de werkgelegenheid in de toeristische sector met 5 procent moet groeien. Een andere doelstelling is het vergroten van de woningvoorraad met 4.500 woningen voor ouderen en starters op het platteland. Met deze aanpak is een belangrijke stap gezet op de vorig jaar ingeslagen weg met de introductie van de Programmabegroting als nieuwe manier van werken. Deze werkwijze maakt veel duidelijker voor burgers, maatschappelijke organisatie en partners wat ze wel en niet kunnen verwachten van de provincie. Dat vergroot niet alleen de bestuurlijke en politieke helderheid van de gemaakte keuzes, maar versterkt daarmee ook de aandacht voor de uitvoering van het beleid. Uitvoeringsgericht werken is een belangrijke doelstelling van het huidige provinciebestuur.

Het College van Gedeputeerde Staten wil zaken ook sneller en effectiever tot uitvoering brengen, onder andere door meer in te zetten op de nieuwe manier van werken via gebiedsgericht werken en door meer doelgericht te werken naar gewenste effecten en prestaties. Om ook daadwerkelijk inzicht te krijgen in de voortgang van projecten wordt er in 2005 begonnen met het ontwikkelen van een monitor voor alle beleidsterreinen van de provincie. Daarnaast komt er, in samenwerking met Gelderland, een provinciale rekenkamer.

De provinciale heffingen, zoals de opslag motorrijtuigenbelasting, leges en precariokosten zullen slechts worden verhoogd met de inflatie indexering van 1,5 procent. Als gevolg hiervan zakt Overijssel van een tweede naar een vierde plaats op het provinciale ranglijstje van percentages opcenten.

De begroting wordt woensdag 13 oktober besproken in verschillende commissievergaderingen van Provinciale Staten. Op 10 november beslissen Provinciale Staten over de begroting 2005.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel