Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 13-10-2004

Besmetting vogelgriepepidemie groter dan verwacht

Het vogelgriepvirus heeft tijdens de vogelgriepepidemie in 2003 minstens duizend mensen besmet.

De omvang van de besmetting en de overdracht van mens op mens zijn groter gebleken dan verwacht. Maar mensen hebben geen onnodig risico gelopen.

Bij de meeste mensen leidde de besmetting niet tot gezondheidsklachten. Als er wel sprake was van klachten, ging het om milde klachten als oogvliesontsteking en griep. Daarnaast gaven deelnemers aan last te hebben gehad van psychische klachten als stress, vermoeidheid of depressieve gevoelens.

Dit is gebleken uit een onderzoek dat het RIVM en het Instituut voor Psychotrauma hebben uitgevoerd, in opdracht van het ministerie van VWS. Aan het onderzoek deden mee: pluimveehouders in vogelgriepgebieden, hun gezinsleden en mensen die zijn ingezet bij de bestrijding van de epidemie.

Na de uitbraak van vogelgriep in 2003 heeft de overheid maatregelen genomen om virussen bij pluimvee sneller op te sporen. Dierenartsen en pluimveehouders zijn verplicht om symptomen die wijzen op bepaalde dierziekten direct te melden. Bovendien worden er periodiek testen gehouden bij alle pluimveebedrijven in Nederland.