Gemeente Amerongen


Nieuwe WOZ-beschikkingen
Wet Waardering Onroerende Zaken
De Wet Waardering Onroerende Zaken verplicht een gemeente om eens in de vier jaar alle onroerende zaken te waarderen.

Nieuwe WOZ-beschikkingen
Alle gebruikers en eigenaren van woningen, bedrijven, en andere onroerende-zaken zullen medio 25 februari 2005 een zogehete WOZ-beschikking ontvangen.
Op deze WOZ-beschikking wordt de nieuwe vastgestelde waarde van bijvoorbeeld een door u gebruikte of in eigendom zijnde woning vermeldt die geldig is vanaf 1 januari 2005 tot 31-12-2008.

Vastgestelde waarde en waardepeildatum
Volgens de Wet Waardering Onroerende Zaken dient de gemeente de vastgestelde waarde te bepalen naar aanleiding van marktprijzen rond de peildatum. De waardepeildatum is 1 januari 2003. Dit betekent, dat er rekening wordt gehouden met de toestand van uw woning op 1 januari 2003 en dat er daarnaast wordt vergeleken met marktprijzen. Indien uw woning verbouwingen heeft ondergaan (ook na 1 januari 2003) dan zullen deze bij de vaststelling van de nieuwe waarde worden betrokken. De waarde zal in principe 4 jaar geldig zijn en gebruikt worden als grondslag voor o.a. de onroerende-zaakbelastingen.

OZB-tarief 2005
Aangezien de vastgestelde waarde ten opzichte van de vorige herwaarderingsronde in de meeste gevallen zal stijgen zal het tarief voor de onroerende-zaakbelastingen dalen.

Eerder hebben wij de tarieven voor de onroerende-zaakbelastingen voor het jaar 2005 gepubliceerd die hoger waren dan in 2004. Dit was echter niet juist. In de gemeenteraadsvergadering van 13 december 2004 zullen de belastingtarieven en belastingverordeningen 2005 definitief worden vastgesteld.

Wij zullen vóór 13 december a.s. de voorgestelde tarieven 2005 bekend maken. Helaas zijn er op dit moment nog te weinig gegevens bekend om tot een juiste berekening van het OZB-tarief 2005 te kunnen komen.

Inlichtingen
Mocht u naar aanleiding van deze publicatie vragen hebben over de herwaardering, of de gemeentelijke belastingen dan kunt u telefonisch contact opnemen met
mevrouw A.N. van Ravenswaaij, tel. 0343-46 96 34.