Gemeente Twenterand


Stelling van de maand oktober: 'Milieu en zwerfvuil, een slechte combinatie'

Binnen de gemeente zijn voldoende voorzieningen aanwezig om afval aan te bieden en toch wordt nog veel afval op of langs de straat achtergelaten. Het kleine afval zoals snoeppapier, blikjes, flesjes, kauwgom, sigarettenverpakkingen enz valt onder de noemer zwerfafval. Groter afval zoals meubels, autobanden en vuilniszakken e.d valt onder de noemer afvaldumpingen. Zwerfvuil en afvaldumpingen zijn uiteraard slecht voor het milieu maar vormen daarnaast een grote bron van ergernis en kosten de gemeenschap geld.

Na de invoer van Diftar op 1 januari 2004 is reeds milieuwinst bereikt doordat ca. 20 % minder restafval en 40 % minder gft-afval is ingezameld. Doordat meer gebruik gemaakt wordt van inzamelvoorzieningen zoals glas-, blik-, papier- en luierbakken wordt meer afval hergebruikt in plaats van verbrand.

Basisschoolleerlingen gaan regelmatig op pad om zwerfvuil op te ruimen. Gewapend met prikkers en knijpers en gestoken in oranje hessen struinen ze bermen en groenstroken af. Wat ze dan allemaal als zwerfvuil aantreffen, is soms te gek voor woorden: bierblikjes, weggegooide kranten, plastic bakjes etc, Door afval in de daarvoor bestemde afvalbak te deponeren, houden we de omgeving schoon. Zwerfvuil doet afbreuk aan een gezond en prettig leefbaar milieu.

Actiedag opruimen zwerfvuil
Op zaterdag 30 oktober organiseren de werkgroep " Twenterand schoon" van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), en de Milieuraad Den Ham samen met de gemeente Twenterand een actie om zwerfvuil in het buitengebied op te ruimen. De KNNV doet een dringend beroep aan iedereen die zin heeft om de natuur schoon te maken hieraan mee te werken. Meer informatie hierover volgt de komende weken in de verschillende dag- en weekbladen.

Zwerfvuil doet afbreuk aan een gezond en prettig leefbaar milieu!

De campagne normen en waarden is opgesteld door de gemeente Twenterand in samenwerking met diverse verenigingen, instellingen en scholen in Twenterand. Maandelijks wordt de nieuwe leefregel bekend gemaakt in gemeentecontact en via posters en flyers bij diverse sportclubs en instellingen. Ook via Delta TV wordt aandacht besteed aan de leefregel van de maand.