---

Kamervragen en antwoorden
---

Antw op vragen over het niet verschijnen van de halfjaarrapportage van het deelproject Groot Pantserwielvoertuig (Boxer)

13-10-2004 12:01:00

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van de vaste commissie voor Defensie van 24 september jl. over het niet verschijnen van de halfjaarrapportage van het deelproject Groot Pantserwielvoertuig (Boxer).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

1. Is de regering bereid om, als zij binnenkort de Kamer informeert over de in september verkregen duidelijkheid over de voortzetting van het project Groot Pantserwielvoertuig de Boxer, in afwachting van de jaarrapportage begin 2005, ook reeds beschikbare informatie over de gestarte marktinventarisatie te geven?

Eind augustus van dit jaar is in principe overeenstemming bereikt over de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit het Boxer project. Op basis hiervan worden momenteel een overeenkomst tussen de drie overheden en een contract tussen OCCAR en het gewijzigd consortium voorbereid die volgens planning midden oktober gereed zullen zijn. Naar verwachting kunnen deze documenten nog in oktober worden getekend waarna de deelname van de Britse overheid en industrie aan de ontwikkelingsfase van het Boxer-project formeel zal zijn beëindigd. Over de uitkomsten hiervan zal ik u nader informeren.

Met betrekking tot de marktinventarisatie naar mogelijke alternatieven voor de invulling van de behoefte aan grote pantserwielvoertuigen is een "Request For Information" aan vijf leveranciers van gepantserde wielvoertuigen gestuurd. De antwoorden hierop worden in november 2004 verwacht waarna deze worden geëvalueerd. De resultaten van deze evaluatie zullen begin 2005 be schikbaarzijn.Hetligtvoordehand deze te combineren met de jaarrapportage over 2004 die dan wordt opgesteld.

Verder zal, nadat de besluitvorming over de verwerving van het project Infanteriegevechtsvoertuig (IGV) is voltooid, met de voor dat project geselecteerde leverancier worden onderzocht of familievorming tussen het IGV en het Groot Pantserwielvoertuig mogelijk en haalbaar is. Dat wil zeggen dat wordt gekeken of de behoefte in het kader van het project Groot Pantserwielvoertuig ook met van het IGV afgeleide (rups)voertuigtypen kan worden ingevuld. Deze informatie wordt u de loop van 2005 aangeboden.

2. Ligt de voltooiing van de ontwikkelingsfase van de Boxer zodanig op schema dat na afronding van deze fase en van de marktinventarisatie zo spoedig mogelijk een beslissing kan worden genomen over een keuze tussen (doorgaan met) de Boxer of één van de beschikbare alternatieven? Wanneer verwacht de regering gezien de huidige stand van zaken deze keuze aan de Kamer te kunnen voorleggen?

Na de geplande ondertekening van het contract in oktober 2004 tussen OCCAR en het consortium voor de voltooiing van de ontwikkelingsfase van de Boxer worden alle werkpakketten naar Duitse en Nederlandse bedrijven overgebracht. Deze bedrijven zullen de verkregen pakketten verder uitwerken waarbij de configuratie op onderdelen wordt geoptimaliseerd. Op basis van deze nieuwe situatie kunnen deze bedrijven een aanbieding voor een mogelijke serielevering opstellen. Naar verwachting zal deze aanbieding in september 2005 voor Duitsland en Nederland beschikbaar zijn. Daarna kan de keuze worden gemaakt tussen de productie van de Boxer of een alternatieve oplossing. Indien op dat moment het voorlopige besluit wordt genomen om de Boxer te verwerven, kan het definitieve verwervingsvoornemen naar verwachting midden 2006, na voltooiing van de ontwikkelingsfase, ter besluitvorming aan de Kamer worden aangeboden. In het geval dat wordt besloten de behoefte alternatief in te vullen, kan het verwervingsvoornemen naar verwachting niet meer in 2006 worden aangeboden. Ook in dat geval rest overigens voldoende tijd om levering van de nieuwe voertuigen volgens huidige planning vanaf 2009 mogelijk te maken.

Nieuws Nieuwsberichten