Ingezonden persbericht


Concert GEMENGDE NOTEN nu op DVD

Bijzondere mix van Nederlandse gedichten en muziek uit Irak,Iran, Servië en Nederland.

Op 2 november 2003 presenteerde de Music Meeting in samenwerking met NPS-radio-4 het project Gemengde Noten met composities van Theo Hoek. Dit prachtige concert is nu uitgebracht op DVD.

In dit unieke project werden Nederlandstalige gedichten gezongen door de Irakese zangeressen Farida(onlangs op het koninginnenconcert) en Baider en de Iraanse zanger Ali Safavian, begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Dick Bakker. Er waren instrumentale solistische bijdragen van Mohammad Gomar en Hamid Al-Basri uit Irak, en Slobodan Trkulja uit Servië.

Het ontstaan

De kiem voor 'Gemengde Noten' werd gelegd toen Hoek in 1993 gitaarlessen ging geven bij Vluchtelingenwerk Nijmegen en daardoor in contact kwam met andere muziekculturen. Hij verdiepte zich in de Iraanse en Irakese muziek. Hij leerde de Radif kennen, de eeuwenoude Perzische muziektraditie met haar asymmetrische ritmische patronen en de Dastgah en Gushe, een ordening van de talloze rijke melodieën. Hoewel Irak naast Iran ligt gebruikt men daar een ander toonsysteem, namelijk de Arabische Makam. Muziek uit andere culturen is voor Hoek een grote bron van inspiratie, maar ook zijn ervaring in de popmuziek gebruikt hij in zijn composities. Hij vond prachtig werk van Nederlandse en in Nederland woonachtige dichters: Ingmar Heytze, Hagar Peeters, Salah Hassan, Jan Hanlo en Hans Andreus.

De Pers:

`IN EEN WERELDTAAL GAAN HEEL VEEL GEMENGDE NOTEN`.

.....Maar als er één Music Meeting-project model staat voor de grote aandacht voor grensoverschrijdende activiteiten, dan is het `Gemengde Noten`. Het team van Nijmegenaar Theo Hoek doet zondagmiddag een poging om oer-Hollandse gedichten te `verwereldsen`. Dat lukt wonderbaarlijk, als de Iraanse zanger Ali Safavian de luchtige zolderkamerobservaties van de Utrechtse dichteres Hagar Peeters transformeert tot een ontboezeming van universele allure. Muziek als wereldtaal.....

(René Megens, de Gelderlander, 3-11-03)

'GEMENGDE NOTEN KUNNEN GEMEEN SCHUREN'

Wanneer de Iraakse zangeres Baider Khalaf uit het Verhuisgedicht van Ingmar Heytze zingt `Ik leef hier maar ik hoor hier niet`, lopen de rillingen bij menigeen over de rug.

(Anne Salomons, De Gelderlander)

'ARABISCHE KLANKEN IN POEZIE VERRASSEN"

In Hans Andreus` aangrijpende liefdesverklaring 'Voor een dag van morgen' sleept Farida haar publiek mee naar een extatische climax, waarin ze het bijna uitschreeuwt van de hartstocht: "Dat een mens, een mens zo liefhad als ik jou".

(Ton Maas, De Volkskrant)

DVD Online bestellen, 15 euro, incl verzendkosten: via www.theohoek.nl

Zie ook poëzie CD`s via `Gedichten op muziek` op website www.theohoek.nl

MEER INFORMATIE EN VERKOOP DVD online: www.theohoek.nl of telefoon 024 3221074.

Hartelijke groet,

Theo Hoek

Als u belangstelling hebt voor dit muzikale poëzieproject en mogelijkheden ziet voor publiciteit, wil ik u graag een exemplaar toesturen.