Verbond van Verzekeraars

Nieuwe zorgstelsel kan 2,5 miljard euro besparen door collectieve contracten

Het stimuleren van collectieve contracten tussen werkgevers en verzekeraars kan het nieuwe zorgstelsel zon 2,5 miljard euro besparen, en dat is 10% van de totale kosten van de basisverzekering. De 2,5 miljard euro besparing kan een verzekerde op termijn zon 170 euro per gezin schelen en als straks iedereen in het nieuwe zorgstelsel een nominale premie voor de basisverzekering van circa 1.000 euro betaalt, en daarnaast besparen werkgevers zon 1,25 miljard euro. Uit studies van de onderzoeksinstituten NYFER en SEO naar de effecten van het nieuwe ziektekostenstelsel, in opdracht van het Verbond van Verzekeraars, blijken aanzienlijke kostenbesparingen mogelijk te zijn, mits meer marktwerking in het nieuwe zorgstelsel mogelijk is.

Werkgevers sluiten op dit moment collectieve contracten af met verzekeraars. Zij doen dit omdat zij via de premies een rechtstreeks financieel belang hebben bij het verzekeringscontract en de inhoud daarvan. Werkgevers kunnen een korting krijgen op de premie als zij een goed zorgbeleid voeren. In de plannen voor het nieuwe zorgstelsel wordt het sluiten van dergelijke collectieve contracten met werkgevers praktisch onmogelijk. De werkgever betaalt in het nieuwe stelsel de helft van de kosten aan een centrale kas zonder dat hij enige financiële prikkel of noemenswaardige invloed heeft op de kwaliteit van de zorg voor zijn werknemers. Dat staat haaks op allerlei verplichtingen en financiële prikkels vanuit de sociale zekerheid voor werkgevers om iets aan het ziekteverzuim van werknemers te doen.

Scharnier tussen zorg en sociale zekerheid
NYFER ziet collectieve contracten als een noodzakelijke scharnier tussen zorg en sociale zekerheid. Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid kosten de Nederlandse economie zon 15 miljard euro per jaar, waarvan zon 5 miljard werkgebonden is en dus vermijdbaar. Essentiële voorwaarde hiervoor is een rechtstreekse premierelatie tussen werkgevers en verzekeraars. Werkgevers moeten dan wel de keuze krijgen om een deel van de verplichte inkomensafhankelijke premie niet in de centrale kas te storten, maar in te zetten voor collectieve contracten.
NYFER bestrijdt dat collectieve contracten ertoe leiden dat de verzekeraars wat betreft hun verzekerdenbestand de krenten uit de pap pikken. Een goed systeem van risicoverevening verhindert dat. Collectieve contracten zijn een belangrijk instrument om scherp zorg in te kopen. Via de macht van het getal kunnen collectiviteiten ervoor zorgen dat zorgverzekeraars zorg tegen een lage prijs en een hoge kwaliteit inkopen. In de VS blijkt dat besparingen van 10% op de uitgaven op te leveren. In de Nederlandse situatie kan dat leiden tot besparingen die oplopen tot 2,5 miljard euro.
De collectieve contracten zorgen er tevens voor dat de concurrentie tussen verzekeraars sterk wordt gestimuleerd. Vooral in die regios waar verzekeraars de markt domineren, zorgen deze collectieve contracten ervoor dat ook andere verzekeraars de voet tussen de deur kunnen krijgen.

De zorgstelsels vergeleken
In het rapport van SEO komt de marktwerking van het nieuwe zorgstelsel aan de orde. Op basis van een vergelijking tussen stelsel Hoogervorst en een Verbondsvariant met veel minder overheid (bijvoorbeeld geen rijksbedragen) komt SEO onder meer tot de volgende bevindingen:
* beide plannen hebben naar verwachting een remmend effect op de zorgvraag;

* de Verbondsvariant leidt waarschijnlijk tot meer kostenbesparingen dan het stelsel Hoogervorst, vooral als gevolg van de grotere rol van de werkgevers;

* de koopkrachteffecten ontlopen elkaar vrijwel niet in beide varianten, de lagere inkomens komen er in de Verbondsvariant wat beter uit;

* de effecten op het EMU-saldo zijn in beide plannen hetzelfde, de collectieve lasten dalen in de Verbondsvariant en stijgen bij de Hoogervorst-variant.

Den Haag, 13 oktober 2004

---

Dit persbericht is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars.