Gemeente Leiden

Leiden start met nieuwe aanpak overlast hondenpoep

Vandaag heeft wethouder Rogier van der Sande (wijkbeheer) officieel het startschot gegeven voor de nieuwe Leidse aanpak van de overlast door hondenpoep. In aanwezigheid van pers en geïnteresseerden gaf de wethouder in park De Put het goede voorbeeld door een drol te deponeren in een nieuw geplaatste depo-dog. Vervolgens konden de aanwezigen de posters bezichtigen die onderdeel zijn van de communicatiecampagne. Onder het motto 'Hondenpoep is vies en kan ziekten veroorzaken. Ruim het dus op', moet deze campagne hondenbezitters informeren over de regels die gelden in Leiden en een mentaliteitsverandering teweeg brengen.

De aanpak van de hondenpoepoverlast staat al een tijd hoog op de politieke agenda. Uit onderzoeken blijkt steeds weer dat bewoners van Leiden zich ergeren aan hondenpoep op straat en in het groen. Vooral plekken waar kinderen spelen, blijken ook als hondentoilet gebruikt te worden. De Leidse aanpak is een combinatie van voldoende voorzieningen voor hondenbezitters, duidelijke communicatie van de geldende regels en handhaving. In samenwerking met verschillende wijk- en buurtverenigingen en op basis van kennis binnen de dienst Milieu en Beheer, zijn verspreid over de stad zo'n 70 locaties geïdentificeerd waar de overlast het grootst is. Op deze locaties wordt het aantal voorzieningen voor hondenbezitters uitgebreid.

Mentaliteitsverandering

De regels die gelden voor hondenbezitters zijn niet nieuw. Sinds jaar en dag is het in Leiden verplicht de hondenpoep op te ruimen en honden aangelijnd te hebben. Alleen op hondenuitlaatstroken mag poep blijven liggen en alleen op uitrenvelden mogen honden loslopen. Wel nieuw is het verbod voor honden op alle kinderspeelplaatsen, zandbakken en speelweiden. Omdat maar weinig hondenbezitters op de hoogte zijn van deze regels start de gemeente aankomende week een uitgebreide informatiecampagne. Deze campagne heeft ook als doel een mentaliteitsverandering teweeg te brengen. Het opruimen van de poep van je hond moet de normaalste zaak van de wereld worden. Om bewoners de gelegenheid te geven te protesteren tegen overlast in hun eigen buurt, zijn er posters beschikbaar om achter het raam te plakken. Deze posters kunnen worden afgehaald bij het Stadhuis, het Stadsbouwhuis (Langegracht 72), bij het Servicepunt Woonomgeving (Admiraal Banckertweg 15) en bij Stadstoezicht (Zonneveldstraat 10).

Vliegende brigade

Het welslagen van deze aanpak staat of valt met de bereidheid van hondenbezitters zich aan de regels te houden. Gemeentelijke opsporingsambtenaren gaan gericht controleren op naleving van deze regels. Speciaal voor dit doel heeft de sector Stadstoezicht van de dienst Milieu en Beheer een vliegende brigade in het leven geroepen. Deze vliegende brigade gaat dagelijks op tijden dat honden worden uitgelaten op de overlastlocaties controles uitoefenen. De aankomende twee weken zal de brigade uitgebreid folders uitdelen om mensen te informeren. Daarna kunnen overtreders een boete van E30,- verwachten.

Leiden Ruimt Op!
Het stedelijk hondenpoepbeleid maakt deel uit van het project Leiden Ruimt Op! Onder die noemer zet de dienst Milieu en Beheer extra mensen en middelen in om de stad op te ruimen en opgeruimd te houden.