Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

13-10-2004

De gemeente Kampen is op de VROM-terreinen ruimtelijke ordening en milieu op de goede weg om de aan haar opgedragen taken op adequaat niveau uit te voeren. De gemeente schiet te kort in de handhaving van en het toezicht op de wettelijke VROM-taken. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek dat de VROM-Inspectie heeft uitgevoerd naar de uitvoering en handhaving van de wet- en regelgeving op het gebied van bouwregelgeving, ruimte en milieu. Met het gemeentebestuur zijn afspraken gemaakt om stappen te ondernemen die moeten leiden tot verbetering.

De VROM-Inspectie heeft de manier onderzocht waarop Kampen in het onderzoeksjaar 2003 de taken op het gebied van bouwregelgeving, ruimte en milieu heeft uitvoerd. Dit betreft ondermeer de afgifte van bouw- en milieuvergunningen, de handhaving daarvan en het opstellen en handhaven van bestemmingsplannen.
De gemeente heeft haar beleid op het gebied van de VROM-taken voor een deel vastgelegd. De gemeente beschikt echter niet over beleid (toetsingprotocollen) ten aanzien van de wijze waarop aanvragen voor bouwvergunningen worden getoetst aan het Bouwbesluit. Vastgesteld beleid ontbreekt ook voor de milieuhandhaving en voor toezicht op vergunde bouw- en sloopwerken.
Op het gebied van programmering is de inspectie te spreken over de adequate wijze waarop de gemeente de digitalisering en de actualisering van de verouderde bestemmingsplannen oppakt. Verbeteringen zijn noodzakelijk op het gebied van programmering van de inhaalslag gebruiksvergu nningen, de actualisering van de verouderde milieuvergunningen en vooral op het terrein van het (programmatisch) toezicht houden op de uitvoering van bouw- en sloopwerken. In de uitvoering van de taken op het gebied van de ruimtelijke ordening en het milieu kan nog verbetering worden bereikt in de uitvoering van de tijdelijke vrijstellingverlening, de vrijstellingverlening op grond van artikel 19, lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de uitvoering van het Bouwstoffenbesluit en door nog meer aandacht te besteden aan de milieuvergunningverlening en milieumeldingen.
In de uitvoering van de bouwtaken door de gemeente kan nog veel verbeterd worden. Zowel de uitvoering van de bouwvergunningverlening als de sloopvergunningverlening bevonden zich in het onderzoeksjaar 2003 niet op adequaat niveau. De gemeente heeft aangegeven dat hierin inmiddels verbeteringen zijn doorgevoerd. Op het gebied van de handhaving en het toezicht is voor alle drie de VROM-terreinen geconstateerd dat de uitvoering zich niet op adequaat niveau bevindt. Er is te weinig menskracht en er zijn te weinig middelen om deze taken adequaat uit te voeren.

Maatregelen
De inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met het gemeentebestuur. De gemeente stelt voor 1 december 2004 een verbeterplan op. In het verbeterplan wordt expliciet aandacht geschonken aan de planning van de in te voeren maatregelen en de financiële aspecten daarvan. Burgemeester en Wethouders zullen het verbeterplan in januari 2005 aan de raad voorleggen. De inspectie zal nadrukkelijk aandacht besteden aan de naleving van het verbeterplan en zal eind 2005 door middel van controle nagaan hoever de gemeente Kampen is gevorderd met de uitvoering van het verbeterplan.

Meer info:
Download het rapport (pdf, KB)

Top van de pagina