JUSTICE FOR THE WORLD
http://www.justicefortheworld.org

Justice For The World: Mensenrechtensituatie Tibet en China

Mensenrechtensituatie van Tibet en China

Justice For the World, 13 Oktober 2004 - Thans willen we uw aandacht vestigen op nieuwe ontwikkelingen rondom de mensenrechtensituatie in Tibet en China.

Protesten en de dood van een Tibetaanse monnik in China

De afgelopen weken hebben wij uit diverse respectabele bronnen vernomen dat de mensenrechtensituatie in zowel Tibet en China geenszins verbeterd is hoewel China dat wel pretendeert zoals in de gesprekken met Balkenende die zij een aantal maanden geleden voerde.
De geluiden van protest in China nemen massaal toe, waaronder protestacties van Tibetaanse monniken in China wat resulteerde in de dood van een Tibetaanse monnik. Ook onder burgers nemen de protesten toe die genoeg hebben van de corruptie.

De invloed van China buiten China

In het onlangs verschenen jaarverslag van 2004 van het Amerikaanse 'Congressional - Executive Comission On China' lezen wij het volgende:

'The Commission has welcomed China's progress toward developing a system based on the rule of law, but in the case of religion, the Chinese government uses law as a weapon against believers. Hundreds of unregistered believers, and members of spiritual groups such as Falun Gong, have endured severe government repression in the past year.'

De vervolging heeft een afgrijselijk gezicht waar we hier niet verder over zullen uitwijken. Waar we u op willen attenderen is de vorm van vervolging buiten China. Met name de Verenigde Staten zijn door China onder druk gezet en dat geldt voor zowel de beoefenaars als de Amerikaanse pers en ambtenaren. Als reactie heeft Het Huis van Afgevaardigden aldaar op 4 oktober 2004 unaniem de resolutie aangenomen om de Chinese overheid erop te wijzen de onderdrukking van Falun Gong beoefenaars in zowel China als de Verenigde Staten stop te zetten.

Amerikaans Congreslid Barbara Lee gaf aan dat de aanhoudende Chinese onderdrukking van Falun Gong is een van de grootste mensenrechtenschendingen is van onze tijd:

'Het congres heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen de verdrukking van Falun Gong beoefenaars in China. De resolutie die vandaag voor ons ligt, richt de schijnwerper echter op een nieuw element in de anti-Falun Gong propaganda van de Chinese overheid; de poging elke steun voor Falun Gong binnen de Verenigde Staten te voorkomen.Gedurende de afgelopen vijf jaren hebben Chinese diplomaten in de Verenigde Staten zich bezig gehouden met een campagne van intimidatie en druk tegen Falun Gong beoefenaars hier in de VS en zij die het voor hen opnemen. Blijkbaar niet tevreden met de wrede onderdrukking van Falun Gong aanhangers in China, heeft China besloten deze repressieve taktieken te exporteren naar de Verenigde Staten.

Zoals de resolutie zegt, zijn Amerikaanse ambtenaren onder druk gezet tegen resoluties te stemmen die de vervolging van Falun Gong veroordelen. Beoefenaars van Falun Gong in de Verenigde Staten zijn ook lastig gevallen en fysiek aangevallen door individuen geassocieerd aan Chinese diplomatieke missies. Media organisaties die getracht hebben de behandeling van Falun Gong rechtvaardig te rapporteren, zijn onder druk gezet door Chinese ambtenaren, in het bijzonder wanneer hun kranten artikelen publiceerden die kritiek uiten over de Chinese overheid.'

Geluiden van rechtvaardigheid nemen ook toe in Nederland

Ook hebben we vernomen dat diverse geluiden van rechtvaardigheid toenemen vanuit de Nederlandse regering in relatie tot de mensenrechten in China en de rechten van beoefenaars van Falun Gong in Nederland die thans een rechtszaak voorbereiden om voormalig 'president' Jiang Zemin aan te klagen wegens foltering en genocide. Eveneens zien we dat een project als Project Aware, een samenwerkingverband tussen Amnesty en diverse organisaties ter behoeve van Tibet, de aandacht tracht te vestigen op de situatie in Tibet. Wij willens deze tendens stimuleren en ondersteunen en hopen nu en in de toekomst een gezonde samenwerking toegemoet te gaan met de Nederlandse regering en de media, alsmede met andere mensenrechten- en hulporganisaties.
Met in het vooruitzicht de topontmoeting met China lijkt dat ons een ideale gelegenheid voor Nederland om de situatie in zowel Tibet als in China zonder pardon aan te kaarten daar er vele mensenlevens op het spel staan.

Al deze gegevens alsmede de bronnen waaraan we refereren kunt u nalezen op zowel onze Nederlandstalige website als op onze geliefde internationale website.

www.justicefortheworld.org
www.justicefortheworld.nl

Edwin van Boxel
Bestuursvoorzitter voor Stichting Justice For The World Email: justiceftw@solve360.com
Tel. 0652408418

Einde persbericht

13 okt 04 13:37