FNV

Referendum: meerderheid gaat stemmen

De meeste Nederlanders gaan speciaal naar de stembus als er een referendum komt over het prepensioen. Dat meldt FNV e-Magazine op woensdag 13 oktober. Een hoge opkomst is belangrijk voor het erkennen van de uitslag.

Meer dan de helft van de Nederlanders gaat stemmen als er een referendum over prepensioen/levensloop komt. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de vakcentrales FNV, CNV en MHP. Zo'n 56 procent gaat 'zeker wel' en 25 procent gaat 'waarschijnlijk wel' naar de stembus als de vakbeweging en de oppositiepartijen hen daarvoor uitnodigen. "Dit bevestigt het beeld dat het referendum haalbaar is", zegt FNV's vice-voorzitter Agnes Jongerius, "en dat de mensen zich storen aan politieke maatregelen en aan halsstarrig beleid waar ze niks over te zeggen hebben."

Voordat het zover is zijn er 600.000 handtekeningen nodig. Ook daar willen mensen aan meedoen, Bijna de helft (48 procent) is zeker bereid een handtekening te zetten om een referendum mogelijk te maken, nog eens een kwart zal dit waarschijnlijk doen.

Vakbondsleden zijn eerder geneigd tot zetten van een handtekening en het uitbrengen van een stem dan niet-vakbondsleden. FNV-leden zijn hier toe meer geneigd dan leden van CNV en MHP. Van de FNV-leden zet 94 procent een handtekening en gaat 73 procent stemmen.

Het onderzoek werd gehouden onder 1269 personen van 18 jaar en ouder. Op 18 november vindt in de Tweede Kamer stemming plaats over prepensioen en levensloop. Daarna wordt bekeken of het referendum nodig is. De vakcentrales starten in elk geval de voorbereidingen voor dit referendum.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis.