SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08

Persbericht
SERV en MiNa-Raad dringen aan op Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling

Brussel, 12 oktober 2004
T.a.v. de redactie,

In een gezamenlijke brief aan Vlaams minister-president Leterme roepen de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (MiNa-Raad) de Vlaamse Regering op om werk te maken van een Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling (STRADO). De beide Raden gaan ook nauwer samenwerken bij de beleidsadvisering op het vlak van duurzame ontwikkeling.

Een Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling

In het Vlaamse regeerakkoord stelde de Vlaamse Regering dat zij "een krachtige stimulans wil geven aan een toekomstgerichte en duurzame economie, waarin welvaart, welzijn, sociale rechtvaardigheid en ecologisch evenwicht onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en waarin iedereen kan participeren". Belangrijke uitdagingen die het regeerakkoord terzake ziet zijn o.m. het streven naar een betekenisvolle vooruitgang van de milieukwaliteit, een vergaande ontkoppeling tussen economische groei en milieu-impact en het oplossen van knelpunten op het vlak van werkgelegenheid, armoede, gezondheidszorg en vergrijzing. Sinds de wereldtop van Rio de Janeiro in 1992 hanteert de internationale gemeenschap het begrip "duurzame ontwikkeling" als een beleidsconcept voor een dergelijke geïntegreerde benadering van de economische, sociale en ecologische bezorgdheden.

MiNa-Raad en SERV geloven sterk in de meerwaarde van een beleid gericht op duurzame ontwikkeling. Die meerwaarde ligt in essentie in de verbetering van de kwaliteit van het beleid door uitdrukkelijk te streven naar synergie tussen de grote ecologische, sociale en economische uitdagingen. Essentiële kenmerken van een beleid inzake duurzame ontwikkeling zijn de bijzondere aandacht voor de lange termijn en voor de internationale dimensie als kaders voor beleidsbeslissingen op korte termijn, samen met een maximale samenwerking tussen beleidsdomeinen onderling en een actieve participatie van maatschappelijke actoren, zowel bij de vorming als bij de uitvoering van het beleid.

Op de Wereldtop voor Duurzame Ontwikkeling in 2002 in Johannesburg engageerden alle leden van de VN zich om tegen 2005 nationale strategieën voor duurzame ontwikkeling klaar te hebben. Het Federaal Plan Duurzame ontwikkeling kan echter niet doorgaan voor een nationale strategie omdat het zich in principe beperkt tot de federale bevoegdheden. In de praktijk zijn er wel sterke raakvlakken en overlappingen met gewestelijke bevoegdheden. Om tot een volwaardige nationale strategie te komen moeten ook de gewesten hun visie en prioriteiten inzake duurzame ontwikkeling bepalen.

Daarom vragen SERV en MiNa-Raad dat de Vlaamse Regering zo snel mogelijk een formele beslissing neemt voor de uitwerking van een Vlaamse STRADO. Die beslissing moet het opmaakproces uittekenen, een timing vastleggen en essentiële kenmerken van die strategie definiëren. De strategie zelf moet een structurerend kader bieden voor doelstellingen op kortere termijn en voor beleids- en planningsprocessen die op Vlaams niveau bestaan, in herziening of in uitwerking zijn. Hoewel het Pact van Vilvoorde (met 21 doelstellingen voor de 21ste eeuw) vanuit een oogpunt van duurzame ontwikkeling nog onvolledig is en verdere aan- en invulling behoeft, vormt het op dit ogenblik de best beschikbare opstap voor een Vlaamse STRADO. Met het oog op de verdere uitwerking van dit Pact tot een Vlaamse STRADO is het volgens de Raden een goede zaak dat de minister-president politiek verantwoordelijk is voor duurzame ontwikkeling.

Verdere initiatieven van MiNa-Raad en SERV

SERV en MiNa-Raad willen actief bijdragen aan de opmaak van een Vlaamse STRADO. Zij hebben daarom een gezamenlijk traject voor kennisversterking en beleidsadvisering op het vlak van duurzame ontwikkeling afgesproken. De volgende stap in dat traject is de uitwerking van een gemeenschappelijke aanbeveling over de processen, structuren, instrumenten en capaciteiten die nodig zijn om op het vlak van duurzame ontwikkeling in Vlaanderen vooruitgang te boeken. Daarna zullen de Raden in het voorjaar van 2005 samenwerken rond de selectie van prioritaire beleidsthema's voor de operationalisering van duurzame ontwikkeling in Vlaanderen. De Raden rekenen er immers op dat de Vlaamse Regering ook hier de rol van de middenveldorganisaties erkent en de bestaande adviesorganen in een vroeg stadium van de beleidsvorming inschakelt.

Alle adviezen van de SERV vindt u ook op de SERV-website : www.serv.be. Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be.

Het integrale oproep vindt u terug op de MiNa-Raad-website: www.minaraad.be. Voor meer informatie kan u contact opnemen met de MiNa-Raad, Ignace Decancq, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/558.01.32, ignace.decancq@minaraad.be.

---- --