Groen!

Brussel, 13 oktober 2004

Groen!: struisvogelpolitiek biedt geen oplossingen op lange termijn

Struisvogel steekt kop in het zand Groen! heeft vanmorgen actie gevoerd voor het federale parlement. Vergezeld van een reuze grote struisvogel riep Groen! de volksvertegenwoordigers op de ogen te openen van de regering-Verhofstadt. "Iedereen langer laten werken, lost de werkloosheid of de problemen in de sociale zekerheid niet op, integendeel. Deze regering zegt niet hoe ze de pensioenen op lange termijn gaat financieren of hoe ze de werkstress zal verminderen. Ze neemt geen beslissingen. Ze schuift ze voor zich uit," zo stelde Groen!-woordvoerder Tinne Van der Straeten.

Volgens Groen! bezondigt de regering-Verhofstadt zich aan struisvogelpolitiek. "Struisvogels die in paniek raken, beginnen druk heen en weer te lopen en proberen weg te vliegen. Ze blijven ter plaatse staan en steken vervolgens hun kop in het zand. Als zij de problemen niet meer zien, zijn ze er ook niet," zo vat Tinne Van der Straeten de houding van de federale regering samen. "Het ontbreekt Verhofstadt duidelijk aan een wervend project, aan een lange termijnvisie. Deze regering draagt geen duurzame oplossingen aan voor de zwaksten. Ze helpt de werklozen niet aan een baan en ze zegt de gepensioneerden niet hoe op langere termijn hun pensioen zal worden betaald."

Regeren is vooruitzien, meent Groen! Dus had ze van Verhofstadt oplossingen op lange termijn verwacht. "Verhofstadt lost de onzekerheid rond de sociale zekerheid niet op. Hij durft geen oplossingen aanbrengen die er voor zorgen dat er straks nog geld is voor ziekteverzekering, pensioenen, werkloosheidssteun of kindergeld. Groen! pleit ervoor om de sociale zekerheid betaalbaar te houden via een vermogensbelasting én door extra geld te halen uit de inkomsten van de fiscale fraude." aktievoerders