FNV

Agnes Jongerius: 'Kabinet lokt harde looneisen uit'

Als het kabinet door blijft gaan de maatschappelijke en onderhandelingspositie van de vakbeweging te ondermijnen, dan kan dat niet zonder gevolgen blijven voor het gecoördineerde arbeidsvoorwaardenbeleid van de FNV. Die serieuze waarschuwing uitte de vice-voorzitter en CAO-coördinator van Nederlands grootste vakcentrale, Agnes Jongerius, vanmiddag in een toespraak in het hol van de leeuw: het congres van werkgeversvereniging AWVN.

Jongerius stelde dat de huidige ontwikkelingen ertoe kunnen leiden dat FNV en bonden gedwongen worden meer nadruk te leggen op harde materiele belangen, zoals loon en arbeidstijden.

Maar ook op het inzetten van de totale onderhandelingsruimte als looneis. "In dat kader is het overschakelen van coördinatie op een maximale naar een minimale looninzet denkbaar", aldus Jongerius.

Jongerius die binnen de FNV ook de functie van actieleider vervult, beet fel van zich af en geselde het conservatieve deel van de Nederlandse politiek: "Laten al die vergrijsde politici in de Tweede Kamer zichzelf eens een spiegel voorhouden. Wie is er ouderwets en antiek? Hoe durf je een 40-urige werkweek te bepleiten als je zelf 14 weken per jaar op reces bent?"

En: "Dit kabinet is als een stel hooligans de polder binnengetrokken en heeft het op consensus gerichte overlegmodel de nek omgedraaid."

Aan het einde van haar speech riep zij de aanwezige werkgevers op van koers te veranderen en gezamenlijk de strijd met het kabinet aan te gaan: "De werkelijke opgave waar werkgevers en werknemers voor staan in de komende jaren, is de kaalslag die het kabinet in de arbeidsverhoudingen aanbrengt te stoppen en te keren."

13 oktober 2004