Time : 2:19:53 PM
Date : Wednesday, October 13, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Het Wetenschappelijk Comité bepleit behoud maatregelen in verband met cadmiumHet Wetenschappelijk Comité bepleit behoud maatregelen in verband met cadmium

Het Wetenschappelijk Comité van het Voedselagentschap evalueerde de eerste voorlopige resultaten van de bemonstering van dierlijke producten uitgevoerd door het agentschap naar aanleiding van de vervuiling met zware metalen en cadmium in het bijzonder in een aantal gemeenten (Balen, Overpelt, Neerpelt en Lommel). Deze uit deze 4 gemeenten afkomstige resultaten bevestigden de eerdere waarnemingen namelijk een overschrijding van de cadmiumnorm in de nieren en soms in de lever van oudere dieren. In alle gevallen werden er geen normoverschrijdingen gevonden in het vlees.

Om die redenen bepleit het Wetenschappelijk Comité het behoud van de maatregelen in verband met cadmium namelijk:

-verbod uitvoer van levende runderen ouder dan 18 maand uit de 4 genoemde gemeenten (maatregel waarvan de veehouders weinig hinder ondervinden)

-en systematische verwijdering en vernietiging van de nieren van deze runderen wanneer ze in België worden geslacht.

De evaluatie van het Wetenschappelijk Comité steunt zich enkel op de resultaten van dierlijke producten daar de bemonstering van plantaardige producten gespreid wordt over een periode van een volledig jaar teneinde een totaalzicht te bekomen.

Wanneer alle analysegegevens beschikbaar zijn, dus inclusief de steekproeven in een ruimer gebied alsook stalen die een meer algemeen Belgisch beeld moeten geven, zal het Wetenschappelijk Comité een meer diepgaande risico-evaluatie kunnen uitvoeren en een nieuw advies formuleren. Teneinde niet te interfereren met het wetenschappelijk werk van het comité zullen deze gegevens nog niet openbaar worden gemaakt.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be