Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 13 oktober 2004


Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken


over berichten dat er nucleair materiaal in Irak is verdwenen


1. Wat is uw reactie op het bericht van IAEA bij monde van de heer El Baradei dat apparatuur en materiaal dat mogelijk gebruikt kan worden bij de ontwikkeling van nucleaire wapens verdwenen is in Irak sinds de invasie van maart 2003 ?


2. Welke afspraken ten aanzien van het rapporteren over en de bewaking van dergelijk materiaal zijn gemaakt cq. zullen in de toekomst worden gemaakt met de Iraakse autoriteiten en de Amerikaanse en Britse politieke en militaire leiding in Irak?


3. Is er in de regio waar de Nederlandse militairen hun missie uitvoeren, dergelijk materiaal aanwezig en welke richtlijnen gelden er ten aanzien van de omgang en rapportage van dit materiaal?


4. Wat zijn de uitkomsten geweest van de gesprekken met de Amerikaanse regering ten aanzien van eerdere vondsten van raketmotoren uit Irak bij een schrootverwerkingsbedrijf in Rotterdam ?


5. Op welke wijze kan worden gegarandeerd dat de richtlijnen van het IAEA, zoals het halfjaarlijks rapporteren, worden nagekomen door de machthebber13-10-2004s in Irak?


6. Welke afspraken dienen er volgens u te worden gemaakt met de betrokken autoriteiten om het proliferatiegevaar dat uitgaat van het verdwijnen van dit nucleaire materiaal tegen te gaan en ervoor te zorgen dat dergelijk materiaal niet in handen van terroristen valt?


7. Kunt u deze vragen ruim vóór 1 november 2004 beantwoorden?


Nuclear assets vanish in Iraq , www.bbc.co.uk (zie world news), 12-10-04


Zie kamervragen nr 1706, en antwoorden 14 juni 2004