Gemeente Westerveld

13-10-2004
Nieuws uit de commissie- en raadsvergadering van 12 oktober

Zowel de commissie- als de raadsvergadering namen niet veel tijd in beslag. Na drie kwartier waren beide vergaderingen afgelopen. Een samenvatting van de belangrijkste punten staat hieronder.

Trapveldje Nijensleek
Zowel de VVD als de PvdA hadden vragen over de aanleg van een trapveldje aan de Moesbergererven in Nijensleek. Of beter gezegd, over het uitblijven van de aanleg. Volgens de vragenstellers was er al in 2001 een toezegging gedaan om de aanleg mogelijk te maken. In maart 2004 was opnieuw gevraagd om duidelijkheid.

Wethouder Smeenk gaf toe dat het allemaal (te) lang duurt en hij deed de toezegging dat de initiatiefnemers binnen 4 weken duidelijkheid zullen krijgen.

Nieuw raadslid
Als opvolger van Gert Jan van Muijen werd Jacob de Wit uit Nijensleek als nieuw raadslid geïnstalleerd voor het CDA. De Wit neemt in principe de taken van zijn voorganger over.

Plaatsvervangend voorzitter van de raad
Eveneens als gevolg van het vertrek van Van Muijen moest een nieuwe plaatsvervangend raadsvoorzitter worden benoemd. Dit gaf aanleiding tot enige discussie. De coalitiefracties vonden dat het CDA deze post weer kon invullen, gelet op de afspraken die in 2002 door de coalitiefracties waren gemaakt. Anderzijds wilde men ook de mogelijkheid bieden dat deze post door iemand uit een andere fractie werd ingevuld. Rien Cardol (Progressief Westerveld) zei zich steeds te hebben verzet tegen de in 2002 gemaakte afspraak, die volgens hem geen besluit van de raad was. Volgens hem moet de beste kandidaat worden benoemd, los van partijafspraken. Uiteindelijk stelde Harm Bolding voor om Monique Smidt (CDA) te benoemen en in dat voorstel konden alle fracties zich vinden.

Minimabeleid
In juli had de commissie gediscussieerd over het te voeren minimabeleid. Als vervolg daarop stelde het college voor de beleidsnota over dit onderwerp vast te stellen. De fracties toonden zich tevreden over de wijze waarop de uitkomsten van de discussie van juli in deze nota waren verwerkt. De nieuwe regeling kent een tegemoet van ⬠125 per jaar aan chronisch zieken, gehandicapten en ouderen en een uitbreiding van de doelgroep voor de collectieve ziektekostenverzekering.