VVD



Nieuws

13 okt 2004 - 'Wapenembargo China moet in stand
worden gehouden'

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft zich na afloop van een overleg in Luxemburg uitgelaten op een wijze, waaruit geconcludeerd kan worden dat in de toekomst het wapenembargo tegen China wordt opgeheven. Zijn collega-minister Van Ardenne liet zich in het verleden op tegenovergestelde wijze uit. De VVD vindt dat het wapenembargo moet worden gehandhaafd. Kamerlid Hans van Baalen heeft daarom Kamervragen gesteld.

Schriftelijke vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken met betrekking tot de mogelijke opheffing van het EU-wapenembargo tegen China

1. Bent U juist geciteerd in het artikel "Europees charme-offensief in China" in NRC Handelsblad van 12 oktober jl., waarin U, na afloop van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen te Luxemburg, aangaande het EU-wapenembargo tegen China zou hebben verklaard: "Het is duidelijk dat we meer tijd nodig hebben om de situatie af te wegen, maar we hopen dat we in staat zullen zijn om een positieve oriëntatie in de richting van opheffing te kunnen geven".

2. Bent U zich ervan bewust dat deze "positieve oriëntatie" in schril contrast staat tot de opmerkingen van Uw collega Van Ardenne tijdens het Algemeen Overleg RAZEB op 7 oktober jl., waarin zij namens de regering verklaarde dat thans niet aan de voorwaarden voor opheffing is voldaan, waarbij zij met nadruk ook als reden de spanningen in de straat van Taiwan aanvoerde?

3. Heeft U kennisgenomen van de opvattingen van de woordvoerders van VVD, CDA, PvdA, SP en GroenLinks in het eerdergenoemde AO dat het EU-wapenembargo tegen China, onder de huidige omstandigheden, in stand dient te blijven, waarbij de regeringsfracties slechts aantekenden dat van Nederland niet mag worden gevraagd alleen te komen te staan?

4. Kunt U aangeven of het juist is dat er, naast Nederland, andere EU-lidstaten zijn die thans niet tot opheffing van het EU-wapenembargo tegen China wensen over te gaan?

5. Blijft U bereid zich, onder de huidige omstandigheden, in EU-verband te blijven verzetten het opheffing van het EU-wapenembargo tegen China?

6. Bent U bereid over deze zaak overleg met de Verenigde Staten te voeren opdat de EU en de VS niet uit elkaar worden gespeeld?

7. Bent U bereid deze vragen vóór de plenaire behandeling van de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken op 1 november aanstaande te beantwoorden?

13 oktober 2004