Ministerie van Justitie

Persbericht

Videoconferentie ook in rechtspraak mogelijk
13 oktober 2004

Verdachten van misdrijven kunnen voortaan in de raadkamer met behulp van video worden gehoord (ook wel telehoren genoemd). Dit staat in een wetsvoorstel van minister Donner dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. De maatregel maakt het mogelijk om op verschillende momenten in het strafproces of in de aanloop daartoe personen te horen via een videoconferentie. Dat zijn niet alleen verdachten, maar ook getuigen en deskundigen.

Het telehoren van verdachten vermindert de vervoersproblemen en de daarmee gepaard gaande kosten. Bij getuigen en deskundigen kan bespaard worden op de reiskosten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij rogatoire commissies. Ook zullen minder zittingen worden aangehouden en de wachttijden afnemen.

Het wetvoorstel is aangekondigd in het Veiligheidsprogramma en draagt bij aan het verbeteren van de procedures in het strafproces waardoor sneller en doelmatiger gewerkt kan worden. In het wetsvoorstel is gekozen voor een algemene regeling die de videoconferentie mogelijk maakt maar niet verplicht stelt.