Productschap Margarine


13.10.2004

Accijnsvrijstelling op biobrandstof voor warmteopwekking in de maak

De Tweede Kamercommissie voor Financiën heeft op 30 september 2004 in een besloten vergadering een wetsvoorstel tot wijziging van de accijnswet besproken. Het gaat om het opnemen van een vrijstelling van accijns op vloeibare biobrandstoffen in ketels. Daarmee vervalt ook de energiebelasting op de brandstof.

Door deze vrijstelling wordt de situatie van vóór 1 januari 2004 hersteld toen deze producten niet aan accijns werden onderworpen. De regeling kan worden gezien als staatssteun en moet daarom aan de Europese Commissie ter goedkeuring worden voorgelegd. Het Ministerie van Financiën verwacht echter dat de goedkeuring zal worden verleend.

Met dit voorstel wordt gedeeltelijk voldaan aan het verzoek van het productschap MVO en het productschap Tuinbouw. Dit voorstel heeft echter alleen betrekking op het gebruik van vloeibare biomassa, bijvoorbeeld gebruikt frituurvet, in ketelinstallaties voor warmte-opwekking. Op het toepassen van biomassa in bio-WKK-installaties die zijn gebaseerd op verbrandingsmotoren blijft vooralsnog accijnsheffing van kracht.