Politie Zaanstreek-waterland


Gewapende overval opgelost


Met de aanhouding van vier Zaandammers denkt de politie Zaanstreek-Waterland een overval te hebben opgelost die op zondag 15 augustus heeft plaatsgevonden in de centrale hal van een flat aan de Abraham Kloosstraat in Zaandam. Twee vrouwen en een man, die thuis kwamen na het werk in een horecagelegenheid, werden opgewacht door drie gemaskerde mannen met vuurwapens. De daders dwongen de mensen op de grond te gaan liggen en geld af te geven.

De politie zette zes rechercheurs op de zaak. Woensdagochtend werden de vier verdachten, allen in de leeftijd van 18 tot 20 jaar, in hun woningen aangehouden. Tijdens de doorzoekingen in de woningen heeft de politie naast ander bewijsmateriaal een drietal vuurwapens in beslag genomen. De vier mannen zijn ingesloten en worden verhoord.


Hoog oplossingspercentage

De politie Zaanstreek-Waterland is blij met dit resultaat en hoopt dit jaar het oplossingspercentage van 2003 te kunnen evenaren. In 2003 werden in Nederland 2379 overvallen gepleegd, waarvan er 490 mislukten. De politie hield 1100 daders aan en wist 646 overvallen op te lossen, een percentage van 27 procent. Van de overvallen in Zaanstreek-Waterland loste de politie maarliefst 50 procent op. Verwacht wordt dat dit percentage nog zal oplopen omdat een zaak nog in onderzoek is.


Informatie is succesfactor

Gebruik maken van de landelijke informatie is volgens een woordvoerder van de recherche een belangrijke succesfactor in het oplossen van overvallen. In Zaanstreek-Waterland zijn twee rechercheurs belast met de overvallencoördinatie. Zij verzamelen regionaal maar ook landelijk informatie over overvallen en daders. Landelijk wordt regelmatig overleg gevoerd en kan gebruik worden gemaakt van het LORS (Landelijk Overvallen Registratie Systeem). "Hierdoor hebben wij een goed en actueel overzicht van de werkwijze van dadergroepen en trends op dit gebied." aldus de woordvoerder.

---

Onder overval wordt verstaan het met geweld, of dreiging daarmee, wegnemen of afpersen van goederen of geld van personen die zich in een afgeschermde ruimte bevinden, met uitzondering van waardetransport. Straatroof en winkeldiefstal vallen dus niet onder deze definitie.


00:58 13-OKT-04
KROMMENIE, MERCURIUSSTRAAT

Felle brand in bedrijfspand

Een bedrijfspand is door een uitslaande brand verloren geraakt. Omwonenden meldden een brandlucht en de politie ontdekte ter plaatse dat de brand al uitsloeg uit de achterzijde van het pand. De brandweer kwam met groot materiaal ter plaatse. Omdat er in het pand vermoedelijk gasflessen aanwezig waren zijn enige woningen in de buurt ontruimd tot het gevaar geweken was. Uit voorzorg was een ambulance ter plaatse. Om half zes werd door de brandweer het sein brand meester gegeven. Naast het pand is een autobedrijf gevestigd. De schade aan dit pand is vermoedelijk beperkt gebleven tot water- en roetschade. Van een ander bedrijf werd de deur door de brandweer opengebroken. Dit bedrijf heeft vermoedelijk schroei- en roetschade.


15:45 12-OKT-04
WORMERVEER, KERKSTRAAT

Jongen breekt been bij aanrijding

Een 7-jarige jongen uit Wormerveer is bij een aanrijding met een auto, die werd bestuurd door een 26-jarige vrouw uit Assendelft, gewond geraakt. De jongen stond naast zijn moeder op het voetpad toen hij ineens de straat opliep. De Assendelftse kon niet een aanrijding niet meer voorkomen en de jongen werd door de ambulance, met vermoedelijk een gebroken been, weggebracht naar het ziekenhuis.

16:26 12-OKT-04
PURMEREND, SPINNEKOP

Tandemdieven gepakt na achtervolging

De politie heeft een 15- en een 16-jarige Purmerender aangehouden omdat zij worden verdacht van diefstal van een tandem uit een schuur. De agenten kregen een melding dat er twee jongens met een zojuist gestolen bruine tandem waren weggereden. Één verdachte gingen er vandoor op de tandem in een richting waar de politieauto niet verder kon. Een agent zette te voet de achtervolging in. De andere agent reed om met de auto en zo werden de 16-jarige verdachte in de kraag gevat. De tweede is op een andere fiets gevlucht maar kwam zich later aan het politiebureau melden.

09:32 13-OKT-04
OOSTZAAN, KERKSTRAAT

Agressieve jongen aangehouden

Een 16-jarige jongen uit Landsmeer is door de politie aangehouden omdat hij de agenten uitschold en bedreigde. Er werd een bromfiets aan de kant gezet omdat de agenten vermoedden dat het voertuig was opgevoerd. De passagier begon, toen hij hoorde dat de bromfiets op de rollenbank getest moest worden, meteen te schelden en tieren. Ondanks enkele waarschuwingen ging hij door met zijn verbale geweld en werd daarom uiteindelijk meegenomen naar het bureau. De bromfiets, van een 17-jarige jongen uit Landsmeer, kon sneller rijden dan 75 kilometer per uur en is in beslag genomen.

---- --