CNV PUBLIEKE ZAAK


Arboconvenant Gemeenten haalt gestelde doelen

Tijdens een congres in Zeist werd vandaag de uitkomst bekend gemaakt van de resultaten van het arboconvenant Gemeenten (193.000 werknemers). Het driejarige project van bonden en werkgever heeft geresulteerd in een daling van het ziekteverzuim met ruim 1 procent en minder WAO-instroom.

Als voorzitter van de branchebegeleidingscommissie Gemeenten lichtte bestuurder Willem Jelle Berg (CNV Publieke Zaak) de resultaten tijdens het congres nader toe. Hij toonde zich tevreden over de behaalde resultaten. 'Uit de cijfers blijkt dat het ziekteverzuim sterker is gedaald bij gemeenten die een actief beleid hebben gevoerd. Daar daalde het verzuim namelijk met bijna twee procent. Ook bij de WAO-instroom zien we een scherpe daling. We kunnen gerust spreken van een trendbreuk. Kortom: het gevoerde beleid doet er wel toe.'

Minder werkdruk
Medewerkers bij de gemeenten hebben minder werkdruk en emotionele belasting dan drie jaar geleden. Toch heeft maar een kwart van het gemeentepersoneel voorlichting over deze onderwerpen gehad. Ook agressie en geweld is de afgelopen drie jaar afgenomen. Veel gemeenten hebben maatregelen getroffen op het gebied van trainingen, opstellen van agressieprotocollen en het nemen van veiligheidsmaatregelen.

Fysieke belasting
Opvallend is dat de fysieke belasting niet is afgenomen. Er zijn wel minder rugklachten, maar medewerkers tillen meer dan drie jaar geleden. Commissievoorzitter Berg heeft de indruk dat hier nog veel werk aan de winkel is. 'Eenderde van alle buitendienstmedewerkers heeft voorlichting gehad over het voorkomen van fysieke belasting. Hier valt nog veel winst te behalen.' Klachten rond RSI zijn vrijwel onveranderd. Er is wel veel aandacht voor RSI, maar dit weegt blijkbaar niet op tegen de toegenomen tijd dat medewerkers achter het beeldscherm zitten.

Doorgaan met arbobeleid
De positieve resultaten nemen volgens Willem Jelle Berg niet weg dat er ook in de komende jaren nog veel werk te verzetten is op het gebied van arbobeleid. In zijn ogen dienen gemeenten absolute prioriteit te geven aan de daling van het ziekteverzuim en duidelijke spelregels hiervoor op te stellen. Ook het management verdient ondersteuning om deze maatregelen door te voeren in de ambtelijke organisatie.

Meer informatie: Willem Jelle Berg, bestuurder CNV Publieke Zaak 06 - 204 10 430
Kijk ook op www.cnvpubliekezaak.nl

13 okt 04 15:52