Time : 3:46:44 PM
Date : Wednesday, October 13, 2004
Sender Name: SETCa-BBTK

Social Profit: vakbonden erg ontgoocheld over de regeringsvoorstellen

Op zaterdag 9 oktober zei Verhofstadt aan een vakbondsdelegatie van de Social Profit die door de Eerste Minister werd ontvangen: "Ik zal METEEN de zaak in handen nemen, dit tijdens het conclaaf bekijken en de bevoegde ministers een mandaat geven".

Vandaag, 13 oktober, vernemen we tijdens een onderhoud met de kabinetten van de ministers Demotte en Vandenbossche wat ervan terechtkwam. En dat is op zijn minst ontgoochelend te noemen. Het conclaaf heeft voor de Social-Profit volgende beslissingen genomen:

1. Ministers Demotte en Vandenbossche hebben een onderhandelingsmandaat.

2. Er liggen twee thema's op tafel: bijkomende banen en vorming.
3. De looptijd van een eventueel akkoord zal 5 jaar omvatten (tot 2010).

4. De kost wordt voor een deel door het RIZIV gedragen, een deel door de RSZ. (Dit heeft te maken met de terugverdieneffecten)
5. Er komt regelmatig verslag aan de federale regering.
6. De gewest- en gemeenschapsregeringen zullen uitgenodigd worden om samen met de federale de dingen op mekaar af te stemmen. Ook moet er synergie zijn tussen de ontwikkelingen in de privé- en de publieke subsectoren.

Voor de rest blijft het bij vage beloften om eventueel op een later tijdstip een antwoord te zoeken voor de andere punten van de eisenbundel.

Er is wel een kleine vooruitgang wat betreft de gevraagde inzet van extra banen: een deel ervan kan ingevuld worden in functie van de behoeften van de sector (o.a. toename van zorg vanwege de vergrijzing) en een deel als antwoord op de vraag van de werknemers. Dit alles in overleg.

Maar wat staat daar tegenover:

- Spreiding over 5 jaar in plaats van 3 jaar (zoals gesteld was bij de voorgaande bespreking).

- Geen koopkrachtsverhoging.

Er werden afspraken gemaakt om de discussie verder te zetten in drie werkgroepen rond de volgende onderhandelingspunten:
1. de creatie van banen;

2. de vormingsbehoeften van het personeel;

3. vakbondsaanwezigheid en commercialisering.
Aan de vakbonden wordt gevraagd de eisen met betrekking tot de koopkracht terug te schroeven en in een "aannemelijk voorstel" onze prioriteiten aan te geven.

Hoewel niet alle elementen slecht zijn, blijven er nog vele redenen om de Federale Regering te laten inzien dat de sector er genoeg van heeft. Laat de acties onze eisen ondersteunen.

Op 8 november is er opnieuw een samenkomst gepland van de vakbonden en de kabinetten (na enkele werkgroepvergaderingen). Het Gemeenschappelijk vakbondsfront zal zich diezelfde dag beraden alvorens de kabinetswoordvoerders te ontmoeten.

Meer info...
André Langenus
Federaal Secretaris Social Profit
0475-95.27.64

Jean-Marie Léonard
Secrétaire Fédéral Non-Marchand
0475-35.97.28