Erasmus Universiteit Rotterdam

Nederlandse concurrentiepositie verbetert niet

Nederland loopt achter! Het World Economic Forum publiceert jaarlijks de nieuwste ontwikkeling in de concurrentie positie van landen. Nederland komt niet meer in de top-tien voor. Kleine Europese landen zoals Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en Zwitserland staan wel in de top-tien. Finland is zelfs nummer één, gevolgd door de Verenigde Staten. T.o.v. vorig jaar is de situatie voor Nederland niet verbeterd.

Deze uitkomsten zijn mede gebaseerd op een enquête die dit jaar door het Erasmus Strategic Renewal Center onder grote Nederlandse bedrijven en organisaties is uitgevoerd. De projectleiders zijn prof. dr. Frans A.J. van den Bosch en prof. dr. Henk W. Volberda van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam. Van den Bosch en Volberda wijzen erop dat Nederland al sinds 2000 achterblijft. Nederland moet concurreren op innovatie en vernieuwing, maar wordt steeds meer kostengedreven. 'Daarmee wordt de innovatieslag niet gewonnen. Nederlandse bedrijven hebben door hun kostenfocus te weinig aandacht voor strategische vernieuwing', stellen beide hoogleraren. Dat blijkt bijvoorbeeld uit lage scores op innovaties en het gebruik van ICT. Ook scoort het kennis absorptie vermogen van ondernemingen laag.

Management moet aandacht richten op eigen organisatie. Van den Bosch en Volberda achten de situatie dan ook zorgwekkend: 'De met Nederland vergelijkbare Europese landen blijken wel harder te kunnen lopen en missen de aansluiting met de topgroep niet. Strategische vernieuwing van organisaties is hard nodig. Nieuwe management tools en organisatievormen moeten worden ingevoerd. Die moeten kenniscreatie en passie voor innovatie bevorderen. Niet alleen technologische innovaties zijn dus belangrijk maar vooral ook organisatorische innovaties'.

Innovatie platform
Het Innovatieplatform onder leiding van de Minister President moet de terugkeer van Nederland in de wereld top-tien als doelstelling nemen. Gezien de beperkte middelen voor technologische innovaties moet veel meer aandacht komen voor strategische vernieuwing van bedrijven en van de overheid.
'Nieuwe manieren van organiseren en managen van organisaties en kennisallianties moet voor een doorbraak zorgen. Regelgeving die dat belemmert moet kritisch worden bekeken. Minder, maar betere regulering en strategische vernieuwing moeten de topprioriteit voor het Innovatieplatform zijn', aldus Van den Bosch en Volberda.

Bedrijfsomgeving moet verbeteren
Niet alleen de Macro Competitiveness Index is zorgelijk, maar met name de zogenaamde Business Competitiveness Index. Deze laatste duidt op een groeiende kloof: tussen wat bedrijven kunnen ('company operations and strategy') en de mogelijkheden in de bedrijfsomgeving. Uit de cijfers blijkt dat de kwaliteit van de bedrijfsomgeving achter loopt. Dit leidt tot het vertrek van werk naar het buitenland. Ook zal er door bedrijven meer buiten Nederland worden geïnvesteerd. Van den Bosch en Volberda wijzen er op dat: 'De overheid moet de meest knellende problemen in de bedrijfsomgeving voortvarend aanpakken'. Uit de Nederlandse cijfers blijkt dat vooral de regelgeving te zijn. Zo scoort Nederland relatief slecht wat betreft knellende regelgeving van gemeenten en ministeries.

NB: Meer informatie in tabelvorm is op verzoek beschikbaar.

Voor nadere toelichting:
Erasmus Universiteit Rotterdam
Rotterdam School of Management
Afdeling Communicatie & Externe Betrekkingen
Drs Bas Schreiner (tel: 010 4081831, e-mail: b.schreiner@fbk.eur.nl) www.fbk.eur.nl

Erasmus Strategic Renewal Center (ESRC), partnerinstituut van het World Economic Forum:
Prof.Dr. Frans A.J. van den Bosch (tel: 010-4081955, e-mail: fbosch@fbk.eur.nl,
Prof.Dr. Henk W. Volberda (tel: 010-4082210, e-mail: hvolberda@fbk.eur.nl
Secretariaat Erasmus Strategic Renewal Center (ESRC): Mw. Carolien Heintjes (tel: 010-4082005, e-mail: cheintjes@fbk.eur.nl
www.strategyaterasmus.nl of www.ErasmusStrategicRenewal.nl

Rotterdam School of Management (RSM), de business school van de Erasmus Universiteit, is een internationaal instituut op het gebied van managementonderwijs en -onderzoek. De school behoort tot de internationale top van de business schools en is vermaard vanwege haar internationale uitstraling en vernieuwende programma's.

13 okt 04 16:10