Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Officiële opening nieuwe hoofdzetel Rode Kruis-Vlaanderen

Vandaag, woensdag 13 oktober, vond de officiële opening plaats van de nieuwe hoofdzetel van Rode Kruis-Vlaanderen. Het Rode Kruis was dit voorjaar nog gehuisvest op verschillende locaties in Brussel en verhuisde naar een nieuw gebouw in de buurt van het station van Mechelen. De nieuwe hoofdzetel werd plechtig geopend door Prinses Astrid, voorzitter van het Belgische Rode Kruis.

Rode Kruis-Vlaanderen telt 13.885 vrijwilligers en 1.203 personeelsleden. De 189 personeelsleden op de hoofdzetel staan onder meer borg voor de ondersteuning van de hulpacties van de vrijwilligers. Denk maar aan de hulpverlening bij rampen, de sociale activiteiten, de eerstehulpcursussen enzovoort. Verder stuurt de hoofdzetel de activiteiten van de Dienst voor het Bloed en van de opvangcentra voor asielzoekers. Het personeel organiseert ook de internationale hulpacties en de cursussen bedrijfseerstehulp.

Vandaag zijn alle werkterreinen van het Rode Kruis verenigd in één gebouw. Dit bevordert de communicatie en samenwerking en biedt nieuwe kansen voor de toekomst. Het nieuwe gebouw veruiterlijkt de manier waarop het Rode Kruis vandaag wil werken: efficiënt en modern maar met oog voor menselijkheid en openheid. Tijdens de opening werd een kunstwerk van Patrick Merckaert onthuld. Dit kunstwerk prijkt op de voorgevel van het gebouw en heeft als thema `menselijkheid', het eerste beginsel v anhetRodeKruis.

Naar aanleiding van de nieuwe hoofdzetel nam het Rode Kruis het initiatief om samen met bedrijven een vernieuwingsfonds op te richten. Dit fonds moet het Rode Kruis helpen constant te vernieuwen en een antwoord te bieden op nieuwe maatschappelijke noden. Elf bedrijven deden al een schenking aan Rode Kruis-Vlaanderen. Op dit ogenblik werkt het Rode Kruis volop aan een nieuw strategisch plan dat in het voorjaar 2005 klaarligt.

Kortom, 2004 is voor het Rode Kruis een jaar van vernieuwing. Bovendien bestaat het Belgische Rode Kruis dit jaar 140 jaar en is hiermee de oudste van de 181 nationale Rodekruis- en Rodehalvemaanverenigingen.

Mechelen, 13 oktober 2004