GroenLinks

Ook nieuwe havenrichtlijn onaanvaardbaar voor GroenLinks

13 oktober 2004

De nieuwe havenrichtlijn die de Europese Commissie woensdag 13 oktober heeft aangenomen is voor GroenLinks opnieuw onacceptabel. Dit komt vooral doordat uittredend eurocommissaris Loyola de Palacio op de valreep met een voorstel komt waarin opnieuw over ´zelfafhandeling´ wordt gesproken.

"In haar laatste weken wil De Palacio kennelijk nogmaals proberen een havenrichtlijn met zelfafhandeling door te drukken. Ze zadelt de toekomstige eurocommissaris hierdoor op met een omstreden voorstel waarvoor ook in het nieuwe parlement vermoedelijk weinig steun zal zijn", aldus GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk. Hij is in het Europees Parlement lid van de commissie transport. De vorige havenrichtlijn werd op 20 november 2003 door het parlement verworpen.

Al jaren geleden vroeg het Europees Parlement de Europese Commissie het havenbeleid te hervormen. Aanleiding hiervoor was de moordende concurrentie tussen Europese havens, met de daarbij behorende illegale staatssteun, sociale problemen en milieuoverlast. Deze worden veroorzaakt doordat iedere lidstaat voortdurend probeert haar haven aantrekkelijker te maken dan de havens in omringende landen. Dit resulteert in een ´race to the bottom´.

De Europese Commissie kwam ongevraagd echter alleen met een richtlijn die concurrentie in havens moest stimuleren. Het voorstel behelsde openstelling van de markt van havendiensten, zowel stuwadoorsdiensten als nautische diensten (o.a. slepen en loodsen). Bovendien werd er net als in de nieuwe richtlijn gesproken over ´zelfafhandeling´. Dit betekent dat reders het laden en lossen van schepen voortaan door eigen personeel mogen laten uitvoeren, bijvoorbeeld door het scheepspersoneel. De massale protesten van de havenwerkers in 2003 richtten zich vooral tegen dit voorstel.

"De opvarenden werken vaak onder slechtere arbeidsvoorwaarden, waardoor er sprake is van valse concurrentie en de havenwerkers hun baan dreigen te verliezen. Zelfafhandeling zal dus opnieuw kwaad bloed zetten. Het ondermijnt de sociale rechten van havenarbeiders en vergroot de onveiligheid in de havens. Aangezien De Palacio grotendeels oude wijn in nieuwe zakken presenteert, het meest recente standpunt van het parlement niet respecteert en bovendien het werk van de aanstaande Commissie belast, zal GroenLinks en de groene fractie zich fel verzetten tegen dit voorstel", aldus Lagendijk.

«