Novem

13-10-2004


Extra subsidie voor baggeren in bebouwd gebied.

Staatssecretaris Schultz van Verkeer en Waterstaat verleent 20 miljoen euro extra subsidie voor het wegwerken van achterstallig onderhoud van plassen, sloten, grachten en dergelijke in de bebouwde kom.

In 2002 werd duidelijk dat er flinke achterstanden zijn in het baggeren in het bebouwde gebied. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft daarom ruim een jaar geleden een speciale subsidieregeling ingesteld om de achterstanden weg te werken: SUBBIED. Het gaat om stadswater dat te ondiep is geworden door achterstallig onderhoud en daardoor overlast kan bezorgen zoals stank of onvoldoende waterafvoer bij een flinke regenbui.

Veel gemeenten en waterschappen hebben vorig jaar een subsidieaanvraag ingediend bij SenterNovem, de uitvoerder van de regeling. Al snel bleek dat het subsidieplafond van 80 miljoen euro onvoldoende was voor alle ingediende plannen. Van de 135 aanvragen moest SenterNovem er ruim 60 afwijzen vanwege het bereiken van het subsidieplafond. De staatssecretaris heeft nu 20 miljoen euro gevonden door het verschuiven van geld uit subsidieregelingen voor verwerken van baggerspecie, die niet volledig worden gebruikt. Het ministerie vergoedt maximaal éénderde van de kosten. Met deze 20 miljoen extra subsidie kan dus voor 60 miljoen aan baggerwerkzaamheden worden uitgevoerd.

Bij het toekennen van Subbied-uitkeringen uit de extra middelen, blijft de volgorde van ontvangst van de aanvragen gehandhaafd. Een deel van de aanvragen die eerder vanwege het bereiken van het subsidieplafond niet in aanmerking kwamen voor een uitkering, kan daarmee alsnog gehonoreerd worden. De betreffende gemeenten en waterschappen krijgen daarover bericht van SenterNovem.

Voor meer informatie over Subbied kunt u terecht bij: www.subbied.novem.nl
Helpdesk Gemeenten van Novem: 030-2393533
e-mail: subbied@novem.nl

Publicatie 20 miljoen euro extra voor Subbied in Staatscourant 194, 2004 ( PDF bestand 36k )