Universiteit van Amsterdam

Persbericht Universiteit van Amsterdam


woensdag 13 oktober 2004

Nieuwe gedichten van Bredero en Starter ontdekt

In recent teruggevonden drukken van de novellenbundel Tragische Historien uit 1612 is een aantal onbekende gedichten aangetroffen van Gerbrand Adriaensz Bredero en Jan Jansz Starter. Dit betekent niet alleen een uitbreiding van het oeuvre van de twee dichters. De ontdekking werpt ook nieuw licht op de literaire situatie in Amsterdam rond 1610.

De onbekende drukken zijn ontdekt door boekhistoricus en neerlandicus dr. Piet Verkruijsse van de Universiteit van Amsterdam (UvA), die in bibliotheken in Zweden en Duitsland onderzoek deed naar Amsterdamse boekproducenten. De teruggevonden drukken vormen een nieuwe schakel in de ingewikkelde druk- en tekstgeschiedenis van de zeer populaire, uit het Frans vertaalde verhalenbundels Tragische Historien, die van het einde van de zestiende tot het midden van de zeventiende eeuw in de Nederlanden verschenen. Door het onderzoek van Verkruijsse zijn ook de relaties tussen de drukkers en uitgevers van deze bundels in Amsterdam en Rotterdam duidelijker geworden.

Van de drie nieuwe gedichten van Bredero (1585-1618) auteur van blijspelen als de Spaansche Brabander, kluchten als de Klucht van de Koe en de postuum verschenen dichtbundel Groot liedt-boeck zijn er twee origineel. Het derde is een vertaling uit het Frans en vormt een aanvulling op de in de jaren zestig door prof. dr. August Keersmaekers gevonden vertaalde gedichten van Bredero in andere drukken van de Tragische Historien. Aan het oeuvre van Starter (1593/1594-1626) auteur van de bekende dichtbundel Friesche lust-hof worden twintig vertaalde gedichten toegevoegd en één origineel gedicht.

Verkruijsse die is verbonden aan de leerstoelgroepen Boekwetenschap & handschriftenkunde en Historische Nederlandse letterkunde van de UvA zal de resultaten van zijn onderzoek nader toelichten op het Gouden Eeuw Colloquium van het Amsterdams Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw. Dit colloquium vindt plaats op 14 oktober 2004, om 16.00 uur in zaal 104 van het P.C. Hooft-huis, Spuistraat 134, Amsterdam. Vanaf 1 november zullen de vondsten gepubliceerd worden op de website van de leerstoelgroep Boekwetenschap & handschriftenkunde: http://cf.hum.uva.nl/bookmaster/bredero&starter.



Universiteit van Amsterdam