Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
70

Directie:
voorlichting

13-10-2004

Status:
informatie

Extra geld voor beloning leraren VMBO en schoolleiders kleine basisscholen

Voor beloningsdifferentiatie voor leraren in het VMBO en het praktijkonderwijs en verbetering van de beloning van schoolleiders van kleine basisscholen (tot 200 leerlingen) wordt respectievelijk 8,4 miljoen euro en 13 miljoen euro structureel beschikbaar gesteld. Minister Van der Hoeven van OCW heeft hierover vandaag twee convenanten gesloten met het Werkgeversverbond Voortgezet Onderwijs (WVO) en de Vereniging Samenwerkende Werkgeversorganisaties Onderwijs (VSWO). Met het WVO en de VSWO zijn concrete afspraken gemaakt over de resultaten die met de investeringen moeten worden bereikt. Ondanks de huidige slechte economische omstandigheden worden er investeringen gedaan in doelgroepen en sectoren die ook nu een moeilijke arbeidsmarktpositie hebben. Hoewel de onderwijsarbeidsmarkt in het algemeen dit jaar iets minder gespannen is, zijn er vooral knelpunten voor het VMBO en de schoolleiders PO. Als gevolg van de vergrijzing zal de spanning op de arbeidsmarkt de komende jaren weer toenemen. Daarom is het des te meer van belang nu al waar mogelijk knelpunten aan te pakken, zoals met deze convenanten gebeurt.

In het voortgezet onderwijs zijn het vooral scholen met VMBO en praktijkscholen die nog vacatures hebben. Het met het WVO gesloten convenant voor het VMBO biedt deze scholen de mogelijkheid leraren in het VMBO te belonen voor hun bijzondere inzet. Een gemiddelde school met 1000 VMBO-leerlingen ontvangt 20.000 voor dit doel. De school bepaalt zelf voor welke resultaten de leraren worden beloond.

In het primair onderwijs is het aantal openstaande vacatures voor schoolleiders relatief hoog. Met de middelen uit het met de VSWO gesloten convenant krijgen kleine basisscholen de mogelijkheid knelpunten in de beloning van de schoolleider aan te pakken. Basisscholen tot 200 leerlingen krijgen hiervoor ongeveer 4200 euro per schooljaar. Door schoolleiders volgens een hogere schaal te bezoldigen (DB), een toelage te geven of op school extra ondersteunend personeel aan te stellen wordt de functie van schoolleider op een kleine basisschool aantrekkelijker. Tegelijk wordt het daarmee voor leraren aantrekkelijker om door te stromen naar een directeursfunctie op een kleine basisschool.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl