Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 13-10-2004

Vetconsumptie jongvolwassenen goed, consumptie groenten en fruit veel te laag

De groenten- en fruitconsumptie bij 19 tot 30 jarigen is veel te laag. Slechts 2% van de ondervraagden haalt de aanbevolen hoeveelheid van 150-200 gram groenten per dag en slechts 7% eet 200 gram fruit per dag. De gemiddelde consumptie van zowel groenten als fruit is 100 gram per dag. Ook de inname aan verzadigd vet blijft te hoog. Wel kiezen de ondervraagden vaker voor magere en halfvolle producten. Hierdoor heeft ruim de helft van de 19 tot 30 jarigen in Nederland een vetinname die voldoet aan de aanbeveling. De inname van transvetzuren nadert de aanbevolen hoeveelheid door de verlaging van het transvetzuurgehalte in verschillende producten.

Dit zijn de belangrijkste resultaten uit de voedselconsumptiepeiling 2003 onder jongvolwassenen dat vandaag door directeur-generaal Hans de Goeij van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in ontvangst is genomen. De peiling werd uitgevoerd door het RIVM, TNO-Voeding en marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De resultaten staan in een uitgave van het Voedingscentrum `Zo eten jongvolwassenen in Nederland' en zijn vandaag gepresenteerd aan het ministerie van VWS. De resultaten van de voedselconsumptiepeiling 2003 laten zien dat het bevorderen van de groenten- en fruitconsumptie en het verlagen van de inname aan verzadigd vet en transvetzuren belangrijk blijven. In de Rijksbegroting 2005 heeft minister Hoogervorst hiertoe speerpunten opgenomen.

De voedselconsumptiepeiling is het monitoringsinstrument van de overheid dat de basis biedt voor het voedingsbeleid. Met de verzamelde voedselconsumptiegegevens wordt het beleid geëvalueerd, bijgesteld en nieuw beleid ontwikkeld. De voedselconsumptiepeiling 2003 is nieuw en sluit beter aan bij de veranderde, meer geïndividualiseerde voedingsgewoonten en specifieke vragen op het gebied van voedselveiligheid en gezonde voeding.