INCA IMPORT BV

Nikon D2X introductie - 12,4 Megapixels met 5 bps

Nikon Corporation kondigt met trots de introductie aan van een professionele digitale spiegelreflexcamera die uiterst snel is en zeer nauwkeurige prestaties levert dankzij een Nikon DX-formaat beeldsensor: de Nikon D2X.

De D1-serie stamt uit 1999, toen de D1 digitale spiegelreflexcamera werd geïntroduceerd. Dit model werd opgevolgd door de D1X, een professioneel model met een groter aantal pixels, en vervolgens door de D1H, die supersnelle opnamen mogelijk maakte. In 2003 bracht Nikon de D2H op de markt, die voorzien was van innovatieve functies en bewerkingsmogelijkheden, en beschikte over een nieuwe, lichte en gemakkelijk te hanteren body. Sindsdien bestaat de vraag naar een digitale spiegelreflexcamera die de hoge prestaties van de D2H combineert met een nog groter aantal pixels.

Vanaf de introductie van de D1 in 1999 maakten alle digitale spiegelreflexcamera's van Nikon, van modellen voor de 'gewone consument' tot professionele modellen, gebruik van de Nikon DX-formaat beeldsensoren van dezelfde grootte. De D2X treedt in de voetsporen van de D2H doordat deze camera dezelfde prestaties en hetzelfde vernieuwende ontwerp biedt en deze combineert met een Nikon DX-formaat beeldsensor die een groter aantal pixels levert. De verbeterde beeldkwaliteit die mogelijk wordt gemaakt door het grotere aantal pixels van de D2X, wordt bereikt dankzij een nieuwe CMOS-beeldsensor (Complementary Metal Oxide Semiconductor) met 12,4 megapixels effectief.

Bovendien is de opnamesnelheid in de continu-opnamestand verhoogd door een uitvoermethode met 4 kanalen, waardoor de beeldgegevens sneller worden overgezet van de beeldsensor naar de geheugenkaart. Dankzij deze verbetering kan de D2X JPEG-foto's of RAW-foto's van 12,4 megapixels in de continu-opnamestand vastleggen met een snelheid van 5 beelden per seconde. Continu-opnamen met een snelheid van maximaal 8 beelden per seconde zijn mogelijk via de functie High Speed Uitsnede, die het middelste gedeelte van een foto met een resolutie van 6,8 megapixels uitsnijdt.

Naast deze nieuwe dubbelformaat beeldsensor zijn alle beeldverwerkingsfuncties opnieuw ontwikkeld of verbeterd. De tooneigenschappen zijn verbeterd met zowel analoge als digitale verwerking voor een optimale kleurverdeling. Bovendien levert de verbeterde nauwkeurigheid van de digitale verwerking in de ASIC vloeiender nuances bij geleidelijke kleurverlopen op, wat belangrijk is bij onderwerpen als een blauwe lucht met zeer subtiele toonverschillen in het blauwe bereik.

De D2X ondersteunt ook het sYCC-kleurprofiel waarvan veel nieuwe printers gebruikmaken. Dit houdt in dat bij het afdrukken van JPEG-gegevens een breder kleurbereik kan worden gereproduceerd dan bij het conventionele kleurprofiel. Professionele fotografen zullen het ook waarderen dat Adobe RGB kan worden geselecteerd in elk van de drie kleurstanden. Doordat het Adobe RGB-profiel een groter kleurbereik heeft, is dit uitermate geschikt voor elke fase van de workflow van een professionele fotograaf en vormt het een aanvulling op Nikon Electronic Format-bestanden.

De combinatie van beeldverwerkingstechnologieën en 3D-kleurenmatrixmeting II, die is verbeterd met nieuwe algoritmen in de D2X, maakt het mogelijk prachtige foto's van 12,4 megapixels vast te leggen die voldoen aan de vraag van fotografen naar grotere bestanden die rijker in detail en kleur zijn en een vloeiender toonbereik bevatten.
Functies zoals het kanaalspecifieke histogram voor R (rood), G (groen) en B (blauw), de wereldklok en de mogelijkheid meervoudige belichtingen, bestaande uit 2 tot 10 opnamen, te maken, zijn slechts enkele voorbeelden van de multifunctionaliteit en het gebruiksgemak van de D2X. Natuurlijk blijven de mogelijkheden die zijn overgenomen van zijn voorganger, de D2H, ook nog steeds beschikbaar, waaronder de uitstekende, uiterste snelle opnameprestaties, een korte opstarttijd, een ontspanvertraging van slechts 37 ms en het 11-velds autofocussysteem. Dit alles draagt ertoe bij dat de gebruiker zich kan concentreren op het fotograferen zelf zonder veel tijd te moeten besteden aan het zoeken naar de meest geschikte instellingen voor het best mogelijke resultaat.

Als onderdeel van het Total Imaging System van Nikon is de D2X compatibel met de speciale DX Nikkor-objectieven voor digitale camera's en met het AF Nikkor-systeem van Nikon voor digitale en kleinbeeldcamera's. Bij gebruik van de SB-800- of SB-600-flitser maakt de D2X ook maximaal gebruik van de mogelijkheden van het Creatieve Verlichtingssysteem van Nikon met zeer nauwkeurige flitsfuncties, waaronder i-DDL-flitssturing en ondersteuning van het geavanceerde draadloze belichtingssysteem van Nikon.

De draadloze transmitter WT-1 van Nikon biedt nieuwe mogelijkheden voor digitale spiegelreflexfotografie doordat foto's rechtstreeks vanaf de camera kunnen worden overgebracht via een draadloos LAN. Naast de WT-1 levert de nieuwe draadloze transmitter WT-2, die compatibel is met IEEE802.11b/g, een nog snellere beeldoverdracht, een verbeterde beveiliging en compatibiliteit met de nieuwste protocollen. Ook biedt de WT-2 extra mogelijkheden voor afstandsbediening van de D2X via een draadloos LAN als de computer is voorzien van Nikon Capture 4 versie 4.2 (optioneel).

Verder heeft Nikon een nieuwe kabel ontwikkeld, de MC-35, waarmee de camera op een GPS-apparaat kan worden aangesloten, zodat gegevens, zoals lengte- en breedtegraad en hoogte, kunnen worden opgeslagen op het moment dat de opname wordt gemaakt.

De D2X wordt geleverd met PictureProject, een gebruiksvriendelijke toepassing. De D2X is ook compatibel met Nikon's eigen fotobewerkingstoepassing Nikon Capture 4 versie 4.2 (optioneel), een handig hulpmiddel voor professionele fotografen. Nikon Capture 4 versie 4.2 biedt nu een snellere verwerking, verbeterde beeldverwerkingsfuncties en verschillende nieuwe functies.

De ergonomische vormgeving van de camera is gebaseerd op een ontwerp van de beroemde industrieel ontwerper Giorgetto GIUGIARO, dat exclusief voor een nieuwe generatie Nikon-camera's is ontwikkeld.

Voor een nadere kennismaking met de nieuwe producten verwijzen wij u graag naar de Nikon Product Catalogus op www.incabv.nl.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u terecht op pers@incabv.nl.

Inca Import BV (Nikon importeur Nederland)
Postbus 354, 2000 AJ, Haarlem
tel. 023-5101910
fax. 023-5243551

Specificaties en uitrusting kunnen worden gewijzigd zonder aankondiging of verplichting van de zijde van de fabrikant. (c) 2004 Inca Import b.v. namens NIKON CORPORATION, Japan.

Aan de inhoud van dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.

13 okt 04 16:25