Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Amersfoort, 13 oktober 2004

Derde hyenadrieling geboren

in DierenPark Amersfoort

Op 14 september 2004 is er een hyenadrieling geboren in DierenPark Amersfoort. De geboorte van de drieling is bijzonder omdat het de derde drieling is van moeder Jambo. De pups worden morgenochtend om 11.00 uur aan het publiek voorgesteld.

De geboorte van de drie jongen is uniek omdat hyena's meestal nesten van slechts één of twee jongen hebben. Deze geboorte is extra speciaal omdat het de derde drieling is van moeder Jambo. Morgen om 11.00 uur maken de pups kennis met het buitenverblijf en het publiek. Binnenkort volgt een kennismaking met vader Dundee. Tot die tijd blijft Dundee op een afstandje in zijn eigen verblijf.

DNA-onderzoek

De pasgeboren hyenadrieling is het vijfde nest van Jambo. In augustus 2002 beviel ze van haar eerste drieling. Deze pups overleden helaas nadat Jambo, als gevolg van een melkklierontsteking, haar jongen niet kon voeden. In april 2003 beviel ze nogmaals van een drieling. Deze pups leven nu in het aangrenzende verblijf van Dundee en Jambo. Binnenkort worden de hyenapups gechipt, gewogen en grondig onderzocht door de dierenarts. Daarnaast ontvangen zij een vaccinatiecocktail en wordt het geslacht van de dieren door DNA-onderzoek bepaald.

Stud Book

Met de geboorte van de drieling levert Dierenpark Amersfoort wederom een belangrijke bijdrage aan het European Stud Book (ESB) van de gevlekte hyena. DierenPark Amersfoort is sinds 1999 officieel de houder van het ESB van de gevlekte hyena. Dit ESB heeft als doel hyenapopulaties in alle Europese dierentuinen op een gezonde manier in stand te houden. Deze fokprogramma's zijn een initiatief van de Europese dierentuingemeenschap (EAZA).

Dundee en Jambo

Dundee en Jambo wonen sinds 1998 in DierenPark Amersfoort. Dundee komt oorspronkelijk uit Perth Zoo in Australië en Jambo uit een opvangcentrum in Gambia. Zij bracht een nieuwe en waardevolle bloedlijn in, in de huidige dierentuinpopulatie. In DierenPark Amersfoort leven negen hyena's, verdeeld over twee verblijven. Tot nu toe zijn twee nakomelingen van Dundee en Jambo, in het kader van het Europese soortbehoudprogramma, naar andere dierentuinen in Europa verhuisd.


---

Noot voor redactie