Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 13 oktober 2004


Bijdrage van Staf Depla (PvdA) aan het plenaire debat over invulling huurbeleid


Voorzitter,


Met dit debat op dit late uur houden we de Minister uit haar slaap. Maar door de uitgelekte voorstellen hebben vele huurders slapeloze nachten. Daarom wilde de PvdA niet wachten totdat de Minister haar definitieve huur-brief naar de Kamer stuurt. In die brief zullen de cijfertjes misschien iets anders zijn. Maar de hoofdrichting van uw inzet in het overleg met de huurders en verhuurders blijft hetzelfde. En die richting houdt veel mensen uit hun slaap.


Voorzitter,


Huurders moeten meer huur gaan betalen. Vooral de 600.000 huurders van de woningen waarvan de Minister de maximumhuurprijzen wil los laten. Zij moeten de komende vier jaren wel 80 euro per maand meer gaan betalen. En vanaf 2009 geeft u de huren van deze woningen helemaal vrij. De mensen die dat niet kunnen betalen moeten van de minister verhuizen naar goedkopere huizen die er niet zijn. Je zal in zo'n woning wonen. Je huur stijgt, koopwoningen zijn onbetaalbaar en voor huurwoningen zijn lange wachtlijsten, oplopend tot zo'n 7 jaar.


Met deze maatregelen worden vooral de huurders getroffen die net iets meer verdienen dan de huursubsidie. Vrachtwagenchauffeurs, verpleegkundigen, tegelzetters, bodes etc. Kunt u mij uitleggen waarom deze mensen 80 euro per maand meer huur moeten gaan betalen? Kunt u mij uitleggen waarom u vindt dat deze mensen die gemiddeld al meer dan 30% van hun inkomen aan huur betalen te goedkoop wonen?


Er moeten meer woningen gebouwd worden in Nederland. Dat vindt de PvdA ook. Maar daar hebben de verhuurders geen extra geld voor nodig. Het geld klotst bij de verhuurders tegen de plinten. De reserves van de corporaties lopen de komende jaren op tot 24 miljard euro. En wat houdt de particuliere verhuurders tegen om huurwoningen te bouwen? Zij mogen nu toch ook al woningen bouwen met een huur van meer dan 600 euro per maand? Voor meer woningen hoeven de huren niet omhoog. Voor meer woningen moeten de corporaties bouwgrond krijgen.


Voorzitter,


U wilt vooral de huurprijsbescherming van de woningen in de betere buurten en nieuwbouwlocaties afschaffen. Alle woningen met een waarde van meer dan ¤115.000 euro worden vrijgegeven.


In Amsterdam en Utrecht is de waarde hoger: ¤130.000. In Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland ligt de grens bij ¤100.000. Omdat alle nieuwe woningen duurder zijn dan ¤130.000 kunnen gemeenten in nieuwbouwlocaties geen sociale huurwoningen meer bouwen. Nieuwbouwwijken als IJburg in Amsterdam of de Waalsprong in Nijmegen zullen dan alleen nog maar bewoond kunnen worden door mensen met een vrij behoorlijk inkomen. Dit leidt tot segregatie. Uit berekeningen die ik heb laten maken, blijkt dat in Amsterdam de stadsdelen Centrum, Oud-Zuid en Zuider-Amstel vijftig tot zestig procent van de huurwoningen straks geen maximum meer kent. In Bos en Lommer, Noord en Zuidoost geldt dat slechts voor drie tot acht procent van de huurwoningen.
Uit onderzoek van de PvdA-fractie blijkt dat hetzelfde gebeurt in andere steden. Tegelijkertijd wil de minister 95.000 goedkope huurwoningen in wijken met problemen afbreken. En dat terwijl mensen met lage en middeninkomens straks ook niet meer welkom zijn in de betere buurten. Waar moeten zij heen? Segregatie wordt versterkt en herstructurering valt stil.


Bovendien zal de huursubsidie óók stijgen. Merkwaardig genoeg worden sociale verhuurders gestraft voor het verhuren van sociale woningen: zij moeten meebetalen aan de stijging van de huursubsidie. Particuliere verhuurders profiteren van de hogere huren. Onacceptabel. Huursubsidie mag niet worden geprivatiseerd!


Huursubsidie is inkomenspolitiek. Het is niet uit te leggen dat deze rekening neergelegd wordt bij een kleine groep belastingbetalers: de huurders


Tot slot,


Onder het motto beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald wil de PvdA fractie de Minister oproepen zich te houden aan haar beloften van juni jl. Uitgangspunt was de betaalbaarheid en bestrijden van segregatie. Deze uitgangspunten samen met verhoging van bouwproductie moeten de inzet van de onderhandelingen zijn over het nieuwe huurbeleid. Ik vraag u om zich niet te verschuilen dat het een ambtelijk concept is. Want de richting is duidelijk en die richting is verkeerd!