FNV

13-10-2004 16:40

Van Hoof beloont slecht gedrag in de metaal

FNV Bondgenoten is onthutst over de slappe reactie van Staatssecretaris Van Hoof op het vernietigende rapport van de Arbeidsinspectie over de arbeidsomstandigheden in de metaal. Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten: 'Het kabinet laat opnieuw zien dat ze geen oog hebben voor de problemen van werknemers in bedrijven.'

De Arbeidsinspectie controleerde afgelopen voorjaar 732 bedrijven in de metaalsector. Driekwart van de bedrijven blijkt de Arbeidsomstandighedenwet te overtreden. De Arbeidsinspectie concludeert dat de zelfwerkzaamheid van de sector, om arbeidsrisico's te voorkomen, niet wordt opgepakt.

Het inspectieproject bevestigt dat het in een belangrijk deel van de sector nog altijd slecht gesteld is met de arbeidsomstandigheden. Met name de conclusie van de Arbeidsinspectie, dat driekwart van de bedrijven, waar op gevaarlijke stoffen is geïnspecteerd, geen idee heeft van de mate waarin men de eigen werknemers blootstelt aan gevaarlijke stoffen, vindt de bond bijzonder alarmerend.

Uit de klachten die FNV Bondgenoten krijgt van werknemers in de metaal blijkt volgens de bond dat het voor werknemers vaak erg moeilijk is om zelf misstanden in het bedrijf aan de orde te stellen. De angst voor represailles is bijzonder groot, merkt de bond. Ook gelet op de conclusies van de Arbeidsinspectie, concludeert FNV Bondgenoten dat arboregels en handhaving daarvan door de Arbeidsinspectie in deze sector van groot belang blijven.

Er is de afgelopen jaren uitvoerig overleg geweest tussen sociale partners over een arboconvenant. In het najaar van 2003 is het overleg stukgelopen omdat werkgevers geen maatregelen wilden opleggen aan bedrijven in de sector. FNV Bondgenoten heeft toen aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken concrete voorstellen gedaan voor nadere richtlijnen in de metaal voor verbetering van de arbeidsomstandigheden.

Opvallend is dat Staatssecretaris Van Hoof de conclusies van de Arbeidsinspectie onderschrijft maar tegelijkertijd geen van de voorstellen van FNV Bondgenoten overneemt. De Staatssecretaris wil opnieuw met de werkgeversorganisaties praten en dit keer alleen met de werkgevers zonder vakbonden erbij. Daarbij gaat het over het doen van 'modelberekeningen', het opstellen van een praktijkrichtlijn en het etiketteren van gevaarlijke stoffen. Volgens FNV Bondgenoten heeft het verleden nu juist keer op keer bewezen dat in deze sector vrijwillige maatregelen niet werken.

Voorzitter Henk van der Kolk: 'In feite beloont Henk van Hoof slecht gedrag van werkgevers. Werkgevers hebben het arboconvenant eindeloos getraineerd. Vervolgens brengt de Arbeidsinspectie voor de tweede keer in drie maanden een vernietigend rapport uit. Nu krijgen de werkgevers weer een kans om te blíjven praten. En het wordt de werkgevers nog gemakkelijker gemaakt omdat de vakbonden niet worden uitgenodigd voor een gesprek. Is dit de daadkracht die dit kabinet probeert uit te stralen?'