Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 1a
2513 AA 's Gravenhage

Uw brief Ons kenmerk
AV/WTZ/2004/66264

Onderwerp Datum
4e Nvw bij wetsvoorstel langdurend 13 oktober 2004
zorgverlof (28 467)

./. Hierbij treft u een vierde nota van wijziging aan op het wetsvoorstel Wijziging van de Wet arbeid en zorg en enige andere wetten in verband met het tot stand brengen van een recht op langdurend zorgverlof en het aanbrengen van enkele verbeteringen, dat op 5 juli 2002 bij de Tweede Kamer is ingediend.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)


2

28 467

Wijziging van de Wet arbeid en zorg en enige andere wetten in
verband met het tot stand brengen van een recht op langdurend
zorgverlof en het aanbrengen van enkele verbeteringen.

Vierde nota van wijziging.

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

I

Artikel V vervalt.

II

Na artikel IXA wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel IXB

Indien het bij koninklijke boodschap van 1 juli 2004 ingediende voorstel van wet houdende wijziging van de werknemersverzekeringswetten, de Coördinatiewet Sociale Verzekering, de Wet inkomstenbelasting 2001 en de Wet op de loonbelasting 1964 in verband met uitbreiding van de rechtsgevolgen van de verklaring arbeidsrelatie (Wet uitbreiding rechtsgevolgen
VAR)(29677) tot wet is verheven en in werking is getreden voor het tijdstip waarop deze wet in werking treedt, wordt deze wet als volgt gewijzigd:
a. In artikel VI, onderdeel C, wordt "artikel 97b, derde lid," vervangen door: artikel 97b, tweede lid,.

b. Artikel VIII, onderdeel A, komt te luiden:

A

Artikel 75a, derde lid, laatste zin, vervalt.

Toelichting

Onderdeel I

Op grond van artikel I, onderdeel J, van de Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in socialeverzekeringswetten, dat op 1 januari 2005 in werking zal treden, vervalt artikel 6 van de Coördinatiewet Sociale Verzekering (CSV). Omdat de financiële tegemoetkoming voorts geen loon in de zin van de CSV is, zoals die wet komt te luiden met ingang van die datum, kan artikel V van deze wet daarom vervallen.

Onderdeel II


3

a
Indien het voorstel van wet houdende wijziging van de werknemersverzekeringswetten, de Coördinatiewet Sociale Verzekering, de Wet inkomstenbelasting 2001 en de Wet op de loonbelasting 1964 in verband met uitbreiding van de rechtsgevolgen van de verklaring arbeidsrelatie (Wet uitbreiding rechtsgevolgen VAR)(29677)(hierna: Voorstel van wet uitbreiding rechtsgevolgen VAR) in werking treedt, wordt het derde lid van artikel 97bvan de Werkloosheidswet vernummerd tot het tweede lid. De onderhavige wijziging ziet erop dat het juiste artikellid gewijzigd wordt indien het Voorstel van wet uitbreiding rechtsgevolgen VAR eerder in werking treedt dan deze wet.

b
Aangezien artikel 75a, derde lid, laatste zin, van de Wet op de
arbeidsongeschiktheidsverzekering zowel met het onderhavige wetsvoorstel als met het Voorstel van wet uitbreiding rechtsgevolgen VAR gewijzigd wordt, blijft er in dat artikellid na inwerkingtreding van de beide wetsvoorstellen een zinsnede over die feitelijk geen betekenis meer heeft.
De onderhavige wijziging (tezamen met een vergelijkbare wijziging die bij nota van wijziging in dat wetsvoorstel zal worden ingevoegd) ziet erop dat artikel 75a, derde lid, laatste zin, van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering komt te vervallen op het moment dat de beide wetsvoorstellen in werking zijn getreden.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A.J. de Geus)