Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 13 oktober 2004


Vragen van de leden Arib en Van Dijken (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over overlijden als gevolg van geldgebrek


1. Hebt u kennisgenomen van het bericht dat hartpatiënten wegens geldgebrek niet kunnen worden voorzien van een hulpkunsthart omdat het budget voor die ingreep dit jaar op is?


2. Wat vindt u van de situatie dat, indien de budgetten voor specifieke ingrepen op zijn, verzekerden bij verzekeraars moeten aankloppen om levensreddende operaties in het buitenland te laten uitvoeren?


3. Hoe verklaart u dat zorginstellingen met de middelen die ze hebben niet in staat zijn de operaties te verrichten die jaarlijks nodig zijn? Hoe verhoudt dit zich met het boter-bij-de-vis-principe dat voor dit kabinet leidraad is voor het beleid?


4. Hoe verklaart u dat verzekeraars er niet in slagen contracten met de zorgaanbieder af te sluiten die de verzekerde garanderen van noodzakelijke en kwalitatief hoogwaardige zorg? Welke verantwoordelijkheid neemt u in het algemeen en wat gaat u in dit specifieke geval ondernemen om dergelijke situaties te voorkomen?


5. Hoe voorkomt u in de toekomst dat het uitblijven van beslissingen van het ministerie er toe zal leiden dat spoedzorg niet kan worden verleend?


Patiënten overlijden door geldgebrek Dagblad van het Noorden, 13 oktober 2004