Wageningen Universiteit

Persbericht

13 oktober 2004, nr. 094

Wiskundigen Wageningen Universiteit krijgen hoge beoordeling

De wiskundigen van Wageningen Universiteit hebben een bijzonder hoge score ontvangen van de visitatiecommissie die het wiskundig onderzoek bij Nederlandse universiteiten beoordeelt. De leerstoelgroepen Wiskundige en statistische methoden en Operationele research en logistiek kregen drie tienen en een zes, waardoor ze uitkomen op een gedeelde eerste plaats.

De bijzonder hoge scores werden verdiend in de categorieën productiviteit, relevantie en levensvatbaarheid. Het onderdeel kwaliteit kwam lager uit. Hoogleraar prof. Johan Grasman is zeer tevreden: "Bij de vorige visitatie was de beoordeling al behoorlijk goed, maar dit keer kwamen we nog hoger uit. Mooier kan het bijna niet." Hij geeft aan dat de lagere score op het punt van de kwaliteit van het onderzoek inherent is aan het type werk dat binnen Wageningen UR wordt gedaan: "Wij ontwikkelen weinig nieuwe wiskunde zelf, we passen het toe. Natuurlijk komt het wel voor dat er nieuwe wiskunde ontstaat bij de toepassingen in het onderzoek, maar het is geen doel op zich. Bovendien biedt Wageningen Universiteit geen opleiding Wiskunde aan, daarin zit ook een groot verschil met andere universiteiten."
Vooral de samenwerking met de wiskundigen van DLO in Biometris wordt door de visitatiecommissie geprezen. Doordat de groep deskundigen niet groot is, komt hun expertise beter tot zijn recht door de nauwe samenwerking.
Een visitatiecommissie ingesteld door de VSNU (Vereniging van universiteiten) beoordeelt eens in de vijf jaar alle Nederlandse universiteiten op het wiskundig onderzoek dat bij hen uitgevoerd wordt. Wageningen Universiteit dankt de hoge score onder andere aan het brede terrein dat de Wageningse deskundigen bestrijken en aan de samenwerking met andere vakgebieden.