Time : 5:09:03 PM
Date : Wednesday, October 13, 2004
Sender Name: Fedichem

Federale beleidsverklaring : De federale regering verloochent haar beloften inzake energie

Brussel, 13 oktober 2004 - Cobelpa, de vereniging van de Belgische fabrikanten van papierdeeg, papier en karton, en Fedichem, de Federatie van chemische industrie in België, stellen met verbijstering vast dat de federale regering met de ene hand terugneemt wat zij had beloofd met de andere te geven. Maar in dit spel is de tewerkstelling de grote verliezer!

Beide federaties hebben een voortrekkersrol gespeeld. Zij waren inderdaad de eerste om met de overheid vrijwillige overeenkomsten ter verbetering van de energie-efficiëntie in de bedrijven te ondertekenen, zowel in het Vlaamse als in het Waalse Gewest. Als tegenprestatie voor de aanzienlijke investeringen vanwege de bedrijven, zou de overheid de bedrijven van bepaalde energieheffingen vrijstellen.

De Gewestregeringen zijn in grote lijnen hun verplichtingen nagekomen. Dit kan echter niet worden gezegd van de federale regering t.o.v. zijn beloften. De omzetting van de Europese richtlijn inzake energieheffing voorziet expliciet de mogelijkheid tot vrijstelling van energietaks voor de sectoren en bedrijven die een vrijwillige overeenkomst hebben ondertekend. Deze vrijstelling is in de ons omringende landen wél toegepast. In België heeft de federale regering nu de knoop doorgehakt: in het kader van besparingen op de begroting is een volledige vrijstelling van energietaks voor 2005 niet mogelijk, maar, alsof dit nog niet voldoende is, wil ze de voorziene vrijstelling met 50% verminderen. Om nog te zwijgen van het wegblijven van een vrijstelling voor warmtekrachtkoppeling, die nochtans in de richtlijn voorzien is. Teveel is teveel!

Dit is een flagrante inbreuk op de overeenkomst, met aanzienlijke financiële gevolgen voor de ondernemingen. En dit zonder rekening te houden met de recente prijsverhogingen van de energiedragers die reeds een aanzienlijke weerslag hebben gehad op het concurrentievermogen van die ondernemingen. De energieprijzen in België zijn hoger dan in onze buurlanden, vooral wegens de lawine van diverse meerkosten.

Tegen de beloften in die zij tijdens de superministerraad in Gembloux had gemaakt, kondigt de federale regering nu een vertraging aan in de toepassing van een plafonnering van de "federale bijdragen" ... Gevolg daarvan: afschaffing van een vrijstelling van 13,5 miljoen euro voor de grote energieverbruikers.

Voor onze industrie is dit onaanvaardbaar. Onze competitiviteit, de tewerkstelling en, erger nog, het vertrouwen dat de ondernemingen van onze sectoren en zelfs van het hele bedrijfsleven nog kan hebben in de verbintenissen van de regeringen, komen daardoor in het gedrang.

Zou politiek-juridische onzekerheid een nieuwe vorm van governance zijn?

Informatie :

Cobelpa:
Laurent de Munck
tel : 02 646 64 50
l.demunck@cobelpa.be

Fedichem:
Isabelle Chaput
tel: 02 238 97 67
ichaput@fedichem.be

Daniel Verbist
tel: 02 238 99 91
dverbist@fedichem.be