COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.
http://www.ctz.nl

Uitvoering Ziekenfondswet 2003 duidelijk verbeterd

2004/9

Diemen, 13 oktober 2004

In 2003 hebben de ziekenfondsen de Ziekenfondswet (ZFW) in het algemeen naar behoren uitgevoerd. Van de 22 voerden drie ziekenfondsen OZ, Salland en VGZ - de ZFW goed uit. Van een ruim voldoende uitvoering was sprake bij vijf ziekenfondsen: Azivo, CZ, De Friesland, Geové en Univé. Elf ziekenfondsen voerden de ZFW voldoende uit en drie matig.

Dit concludeert het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ) in zijn Algemeen rapport uitvoering ZFW. Het CTZ constateert dat de kwaliteit van de uitvoering van de ZFW toeneemt. Over het geheel genomen hebben ziekenfondsen duidelijk oog voor de wensen van verzekerden. Zij spannen zich meer in om kwalitatief goede zorg in te kopen tegen zo laag mogelijke kosten. In 2003 hebben ziekenfondsen belangrijke vorderingen gemaakt bij het ontwikkelen en uitvoeren van een gericht beleid op het tegengaan van fraude. Ook zijn veel ziekenfondsen erin geslaagd het beleggingenbeleid aan te passen aan de geldende regelgeving.

Ziekenfondsen hebben meer overeenkomsten afgesloten met zorgaanbieders, op grond waarvan verzekerden recht hebben op zorgverlening. Dit heeft ertoe bijge-dragen dat over 2003 tien ziekenfondsen een goedkeurende rechtmatigheidsverklaring aan het CTZ konden overleggen. Deze ziekenfondsen vertegenwoordigen 55% van het totaal aantal verzekerden in Nederland. Van de uitgaven van ziekenfondsen werd 98,2% door een overeenkomst gedekt (2002: 96,4%). Het hebben van een overeenkomst is wettelijk vereist.

In 2003 is aan verstrekkingen voor de ZFW 16 miljard euro besteed. Dat is een toename van 1,1 miljard euro (een stijging van 7,8% in vergelijking met 2002). Het CTZ constateert dat sprake is van 256 miljoen euro ofwel 1,6% aan onrechtmatige uitgaven. Over 2002 bedroegen de onrechtmatige uitgaven nog 569 miljoen euro(3,8%). Van de onrechtmatige uitgaven in 2003 heeft 239 miljoen euro te maken met het ontbreken van overeenkomsten (2002: 545 miljoen euro).

In 2003 is het CTZ gestart met het beoordelen van de prestaties van ziekenfondsen door middel van indicatoren. Hierdoor kan het CTZ ziekenfondsen beter beoordelen en krachtiger prikkelen tot een goede uitvoering. De komende jaren gaat het CTZ deze prestatie-indicatoren verder ontwikkelen. Het is uiteindelijk de bedoeling om op basis daarvan de uitvoering van de ZFW (in de toekomst de Zorgverzekeringswet) te volgen.

Wel moet de uitvoering van de ZFW op een aantal aspecten nog verder verbeterd worden. Zo moeten ziekenfondsen (aspirant) verzekerden beter informeren over hun dienstverlening en meer aansluiting zoeken bij de informatiebehoefte van verzekerden. De informatie over de samenhang tussen de wettelijke en de aanvullende verzekeringen moet worden verduidelijkt. Ook moeten de ziekenfondsen in alle reclame-uitingen volstrekt heldere informatie geven over het ontbreken van een acceptatieplicht voor de aanvullende verzekering. Bij veel ziekenfondsen behoeft de verzekerdenadministratie verbetering op basis waarvan de middelen uit de Algemene Kas worden verdeeld. Ten slotte geldt voor de meeste ziekenfondsen dat zij in de zorgovereenkomst meer kwaliteitsafspraken moeten opnemen. Op het terrein van de farmaceutische hulp hebben de activiteiten van ziekenfondsen die gericht zijn op een doelmatige geneesmiddelenvoorziening tot nu toe slechts beperkte voorschrijfverbeteringen en besparingen op de kosten van geneesmiddelen opgeleverd.

Noot voor de redactie/