VNG


Dienst Stadsbeheer, Gemeente Den Haag Winnaar Prijs Beste Verzuimaanpak 2004

Op het slotcongres van het Arboconvenant Gemeenten kreeg Dienst Stadsbeheer, Gemeente Den Haag de prijs voor de beste verzuimaanpak in de sector gemeenten uitgereikt. De prijs bedroeg een bronzen beeld van Merle Carvalho en een bedrag van 10.000,- Euro. Behalve de Gemeente Den Haag waren de gemeenten Urk, Heerlen, Gouda, en Smallingerland genomineerd voor de prijs.

Het slotcongres Arboconvenant Gemeenten, georganiseerd door het A+O fonds Gemeenten, vond plaats op woensdag 13 oktober 2004 in Zeist met als thema :Doorgaan met arbo en kijken in de toekomst. Tijdens het slotcongres zijn de resultaten van het Arboconvenant Gemeenten bekend gemaakt. Het ziekteverzuim binnen gemeenten is in drie jaar fors gedaald. Ook de WAO-instroom vanuit gemeenten daalde scherp. Dit is onder andere het resultaat van gerichte aandacht binnen gemeenten voor de arbeidsrisico s werkdruk en stress, RSI, fysieke belasting en agressie en geweld binnen het Arboconvenant Gemeenten. Voor verzuimreductie is goede sturing vanuit het management noodzakelijk. Dit blijkt uit onderzoek naar de eindresultaten van het Arboconvenant Gemeenten 2001 tot 2004.

Doelstellingen
Sociale partners in de gemeentelijke sector en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakten in juli 2001 bindende afspraken in het Arboconvenant Gemeenten. Doelstellingen van het arboconvenant waren het ziekteverzuim in drie jaar met 1 procent te verminderen en de arbeidsrisico s werkdruk en werkstress, agressie en geweld, RSI en fysieke belasting te verminderen. Daarnaast richtte het convenant zich op het verbeteren van het opdrachtgeverschap richting arbodiensten.

Ziekteverzuim
Het ziekteverzuim binnen gemeenten daalde in drie jaar gemiddeld 1,1 procent tot 7,2 procent in 2003 (2000: 8,3 procent). Daarmee werd de doelstelling bereikt. De verzuimreductie betekent een besparing van 80 miljoen euro. Het verzuim verminderde vooral binnen gemeenten die een gericht verzuimbeleid voerden, een plan van aanpak maakten en gebruik maakten van de stimuleringsregeling arboconvenant gemeenten. In deze gemeenten daalde het verzuim gemiddeld met 1,9 procent, terwijl andere gemeenten gemiddeld 0,6 procent scoorden. Grotere gemeenten zijn actiever dan kleinere gemeenten.

WAO
Bij de WAO-instroom was sprake van een trendbreuk. Het aantal gemeentelijke medewerkers dat als nieuwkomers de WAO instroomde, daalde van 1,22 procent (2000) tot 0,76 procent per honderd verzekerden in 2003 (1.537 medewerkers). Vooral jonge vrouwen, medewerkers tussen 45 en 55 jaar met psychische of fysieke klachten en oudere medewerkers deden een beroep op de WAO.

Arbeidsrisico s
Zowel de arbeidsrisico s, werkdruk en stress als agressie en geweld daalden in 2004 in vergelijking met 2002. Medewerkers waarderen het als hun gemeente maatregelen treft in de vorm van voorlichting, trainingen of verbetering van de organisatie van het werk. Uit het onderzoek blijkt dat dergelijke maatregelen ook bijdragen aan minder klachten en lager verzuim.
RSI kreeg de meeste aandacht binnen de gemeenten. Een groot aantal gemeenten verbeterde werkplekken van medewerkers en verzorgde voorlichting over werkhouding en het gebruik van de computer. Desondanks daalde het aantal RSI-klachten niet. Dit komt vermoedelijk omdat het aantal uren dat mensen aan het beeldscherm werken fors is toegenomen. In gemeenten die geen maatregelen namen is de kans op RSI tweemaal zo groot.
Buitendienstmedewerkers (gemeentelijke reiniging, plantsoenendienst en stratenmakers) meldden in 2002 minder rugklachten door fysieke belasting. Opvallend genoeg vinden zij wel dat de fysieke belasting (tillen, repeterende bewegingen, kracht zetten) is toegenomen. Hiervoor kon het evaluatieonderzoek geen goede verklaring geven.

Benchmark
Ondanks de stimuleringsmaatregelen scoren gemeenten op de arbeidsrisico s werkdruk, RSI en fysieke belasting hoger dan andere sectoren. Op het punt van agressie en geweld doen de gemeenten het iets beter. Medewerkers in de sector hebben behoefte aan preventiemaatregelen, in het bijzonder gericht op werkdruk en RSI.

Sturing door management
Een belangrijke conclusie in de eindevaluatie van het Arboconvenant Gemeenten luidt dat zonder goede sturing van het management geen verzuimreductie totstandkomt. Vooral de verzuimaanpak van managers die sturen op resultaat en de verzuimbeheersing opnemen in de bedrijfsvoering, leidt vaak tot succes.


-------------------