Gemeente Roermond

Burgemeester spreekt op hoorzitting herindelingsplannen

Op woensdag 13 oktober heeft Provinciale Staten een hoorzitting gehouden over de herindeling in Midden -Limburg. De voorstellen van Gedeputeerde Staten zorgen niet voor de noodzakelijke versterking van de bestuurskracht en zullen leiden tot een nieuwe herindelingsoperatie binnen nu en enkele jaren. Met deze boodschap sprak burgemeester Van Beers de Statencommissie toe die zich buigt over de herindeling.

Namens de gemeente Roermond uitte de burgemeester nogmaals de teleurstelling over het herindelingsadvies van Gedeputeerde Staten. In het huidige voorstel is er voor de stad Roermond en haar regio niet gekozen voor een duurzame oplossing. De gemeente Roermond ziet zes belangrijke knelpunten.

1. Na 2014 zal Roermond geen woningen meer op haar eigen grondgebied kunnen bouwen

2. De bestuurskracht van de centrumgemeente wordt onvoldoende versterkt

3. De fusie Roermond-Swalmen zal niet leiden tot een verbetering van de financiële positie van Roermond.

4. Het voorstel levert geen duurzame verbetering op van de werkgelegenheid in de regio Roermond.

5. De stijging van het inwoneraantal van de omliggende gemeenten zal leiden tot een verzwakking van de positie van de centrumgemeente Roermond en tot onevenwichtige verhoudingen binnen de regio.
6. Een van de uitgangspunten bij een herindelingsprocedure moet zijn dat een nieuwe gemeente goed moet zijn toegerust voor een langere periode. Het herindelingsadvies van Gedeputeerde Staten biedt geen duurzame, structurele oplossing voor de problematiek van Roermond en de regio Midden-Limburg.

Het standpunt van de gemeente Roermond over de nieuwe bestuurlijke organisatie van Midden-Limburg is verwoord in de position-paper 'Het haalbare haalbaar maken'. Roermond kiest hierin gemotiveerd voor de Korte Bandstad, bestaande uit de gemeenten Swalmen, Roermond en de kernen Beesel, Melick en Linne (incl. het gebied Brachterbeek en de Clauscentrale).
Gedeputeerde Staten van Limburg komen in hun herindelingsadvies van 7 september 2004 hieraan niet tegemoet en laten eigenlijk Roermond en daardoor de regio Midden-Limburg in de kou staan.

Verder benadrukte burgemeester Van Beers dat de geschiedenis zich herhaalt. Hij verwees hiermee naar de herindeling van 1990 waarbij uiteindelijk aan Roermond slechts de gemeente Herten werd toegevoegd.
* Klik hier voor de integrale tekst van de toespraak van burgemeester Van Beers tijdens de openbare hoorzitting over het ontwerp-herindelingsadvies Midden-Limburg.

Publicatiedatum: 13.10.2004 Bijgewerkt: 13.10.2004