Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 13 oktober 2004

Natuur en Milieu start nationaal onderzoek
Hoe waarderen Nederlanders het landschap?

Zijn de Nederlandse landschappen mooi of verrommelen ze? Deze vraag staat centraal in het nationale landschapsonderzoek van Stichting Natuur en Milieu. In totaal onderzoekt zij de beleving van 52 Nederlandse landschappen, variërend van de Friese Meren tot het Limburgs Heuvelland-schap.

Deze week vinden 36.000 bewoners van de desbetreffende gebieden een schriftelijke vragenlijst in hun brievenbus. Met de resultaten van het onderzoek zal Natuur en Milieu politici en grondeigenaren aansporen meer aandacht te geven aan de schoonheid van het landschap.

Beleven
Wij willen graag weten hoe mensen het landschap beleven, wat ze prettig vinden, waar ze zich aan storen, vertelt Karin de Feijter, beleidsmedewerker van Stichting Natuur en Milieu. Zo ont-staat een goed beeld van wat mensen positief waarderen. Op basis van die gegevens kan Natuur en Milieu gebieden onderling vergelijken, analyses malen en daar beleidsaanbevelingen op baseren.

Het onderzoek maakt deel uit van een campagne die Natuur en Milieu het komend jaar voor het Nederlandse landschap gaat voeren. Insteek is de schoonheid van het landschap, of het gebrek daaraan.

Op steeds meer plekken komen wegen, bedrijventerreinen en nieuwbouwwijken, aldus De Feijter. Er wordt vaak geen rekening gehouden met het bestaande landschap. Dat kan beter. Wij willen politici, projectontwikkelaars en grondeigenaren handvatten aanreiken hoe het dan beter kan en aangeven welke gebieden al goed zijn. Het is belangrijk dat zij trots zijn op en waardering hebben voor het landschap. Alleen dan zullen ze zich inzetten voor behoud en verbetering.

Methode SPEL
Bij het onderzoek maakt Natuur en Milieu gebruik van de methode SPEL (Schalen voor de Perceptie en Evaluatie van het Landschap), ontwikkeld door het Expertisecentrum van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid. LNV onderzocht met behulp van deze methode ze-ventien landschappen. De uitkomsten daarvan worden straks gevoegd bij het onderzoek van Na-tuur en Milieu. Zo ontstaat inzicht in de beleving en waardering van 69 gebieden in Nederland. Nooit eerder is hierover zon uitgebreid onderzoek gedaan.

Nadere informatie
Karin de Feijter, tel. 030-2331328; Marijke Brunt, tel. 030-2331328